insula_misterioasa.jpg                    romanul_adolescentului_miop.jpg
 
 
Pentru că am văzut că subiectul este de mare interes, a venit rândul cărților recomandate pentru adolescenți și tineri:
 
 
Cei trei muschetari – Alexandre Dumas – Romanul descrie aventurile lui d’Artagnan și ale camarazilor săi între anii 1626 și 1628, și implicarea lor în intrigile din jurul regelui Ludovic al XIII-lea, al puternicului Cardinal Richelieu, al frumoasei regine Ana de Austria, al iubitului englez al acesteia, George Villiers, Duce de Buckingham, precum și în asediul orașului La Rochelle. Acțiunile celor patru prieteni se vor intersecta și cu planurile misterioasei Milady de Winter, și ale secretarului lui Richelieu, Contele de Rochefort.
 
 
Copiii Căpitanului Grant – Jules Verne - Un roman în paginile căruia, pornind în căutarea  căpitanului tricatargului Britannia, dispărut pe undeva prin mările Pacificului, aflăm nu numai o  pasionantă lecție de geografie, ci și acțiuni palpitante, in care se manifesta cutezanța și ingeniozitatea unor personaje memorabile.
 
Romanul adolescentului miop – Mircea Eliade - Nonconformistul de la „Spiru Haret” nu  credea că cel mai interesant lucru din adolescenţă e dragostea. Lipsa succeselor şcolare şi  mondene devine o treaptă către o altfel de împlinire. Ţelul pe care şi-l stabileşte adolescentul miop nu este  să ajungă ca alţii, ci să ajungă la sine însuşi. În loc să fie imitarea modelelor străine, atingerea unor idealuri stabilite de cei din jur, adolescenţa este perioada esenţială a descoperirii de sine. Dar nu numai descoperire, ci şi o veritabilă construire a personalităţii. Un efort susţinut prin voinţă, asceză, singurătate, renunţări. Prin disciplină fermă şi austeritate, prin lecturi aspre, nesfârşite, prin luptă cu duşmanii din afară şi dinlăuntru. Luptă cu mediocritatea, cu buchiseala şi cultura de manual, dar şi cu sentimentalismul, nostalgia, tristeţea.
 
Seria Cireșarii – Constantin Chiriță – Cireșarii sunt personaje bine alese și atent construite de către părintele lor. Se știe, de altfel, că Victor, Lucia și Tic au fost creați prin asemănarea cu cei trei copii ai autorului. Ei au câteva trăsături dominante, fizice și morale, care ii individualizează ușor și ii fac lesne memorabili.
 
Insula misterioasă – Jules Verne – În acest roman, mai mult decât în oricare alta dintre aventurile extraordinare, fantezia civilizatoare a lui Jules Verne (1828-1905) se manifestă cu pregnanță și fervoare. Vocația sa constructivă și încrederea în forța nestăvilită a inteligenței omului își găsesc în pretextul naufragiului celor cinci bărbați curajoși pe o insulă pustie un prilej de manifestare a geniului său erudit și a unei inegalabile forțe de sugestie epică.
 
Titlurile prezentate sunt disponibile pe www. librariadelfin. ro