Clasa pregatitoare vs gradinita - Ce alegi?
Atunci cand cei mici ajung la varsta la care trebuie sa fie inscrisi in sistemul educational, este momentul in care parintii trebuie sa fie bine informati. Astfel, acestia vor putea lua cele mai bune decizii pentru copii. Una dintre situatiile indelung dezbatute, in ultimii doi ani, se refera la inscrierea acestora la clasa pregatitoare.
Specialistii recomanda realizarea unei evaluari psihosomatice in prealabil. Aceasta are rolul de a stabili cand si daca cei mici pot face fata noilor provocari. Daca si tu te afli in postura parintelui care trebuie sa ia aceasta decizie, iata ce trebuie sa stii pentru a face ce este mai bine pentru copilul tau.
Ce presupune evaluarea psihosomatica a copiilor
Evaluarea psihosomatica a elevilor de varsta aferenta inscrierii la scoala pregatitoare presupune doua etape. Prima dintre acestea, etapa somatica, poate fi parcursa de medicul de familie. Cea de-a doua etapa presupune efectuarea unei evaluari psihologice. Aceasta poate fi efectuata de reprezentantii consiliilor speciale din cadrul unitatilor de invatamant prescolar (gradinite).
Iata care sunt competentele pe care specialistii le au in vedere, atunci cand efectueaza evaluarea psihosomatica a copiilor:
-
Verificarea competentelor socio - emotionale - Cateva exemple, in acest caz, sunt: capacitatea copilului de a exprima detalii cu privire la varsta si personalitatea sa, identificarea activitatilor preferate si recunoasterea unor emotii precum bucuria sau furia.
-
Evaluarea competentelor cognitive precum cele de memorie, atentie sau limbaj - Doua exemple elocvente, in acest caz sunt: capacitatea copilului de a reda povesti pe baza unor imagini si identificarea diverselor sunete.
Cum trebuie sa fie perceputa clasa pregatitoare?
Clasa pregatitoare reprezinta o etapa intermediara pentru copii, care face trecerea de la gradinita la inrolarea in sistemul scolar.
-
Atunci cand intra in aceasta etapa, copilul va purta uniforma si va fi invatat sa respecte un orar adaptat pregatirii si varstei sale. In plus, acesta se va familiariza cu sistemul de evaluare pe baza de calificative.
-
Copiii inregistrati la clasa pregatitoare vor dobandi cunostinte privind delimitarea timpului de lucru aferent claselor de cel in care se pot bucura de pauza.
-
In timpul orelor, elevii invata litere si cifre si se familiarizeaza cu specificul diverselor comportamente sociale si a regulilor pe care le vor respecta in clasa I.
-
Activitatile desfasurate vor avea in vedere exersarea deprinderilor si a capacitatilor motrice, prin participarea la activitati de dezvoltare.
-
Copiii vor fi incurajati sa capete incredere in fortele proprii si isi vor dezvolta dorinta de reusita, care ii va pregati pentru sistemul de evaluare aferent clasei I.
Clasa pregatitoare are rolul de a familiariza copiii cu mediul scolar, acestia avand chiar si posibilitatea de a vizita viitoarele scoli, cu acordul cadrelor didactice si a parintilor.
Cand si unde poti inscrie copilul la clasa pregatitoare?
-
Pentru a-l inscrie la clasa pregatitoare, copilul trebuie sa implineasca varsta de 6 ani pana la data de 31 august 2019. Daca acesta va implini aceasta varsta ulterior si vrei sa il inscrii, totusi, la clasa pregatitoare, vei avea nevoie de un aviz psihologic.
-
Poti alege scoala de circumspectie pentru inscrierea automata a copilului la clasa pregatitoare. Daca preferi alte scoli, inscrierea se va face in limita locurilor disponibile si pe baza criteriilor generale de departajare a cererilor depuse.
Prin urmare, inscrierea la clasa pregatitoare sau continuarea educatiei la gradinita, pentru inca un an, depinde in totalitate de dezvoltarea unica, a fiecarui copil. Impreuna cu specialistii in efectuarea evaluarii psihosomatice, si tu poti decide daca este momentul potrivit pentru ca cel mic sa mearga la clasa pregatitoare in perioada care urmeaza.
Descopera mai multe informatii utile pentru micul tau scolar, la orice varsta, pe librariadelfin. ro
Comentarii