Cum să înveţi eficient? Te ajutăm noi!
Tu și noi suntem o echipă imbatabilă. Iată de ce ne grăbim să îți oferim ajutorul nostru: NU LĂSA PE MÂINE CEEA CE POȚI FACE ÎNCEPÂND DE AZI!
- Motivează-te! Promite-ţi că după ce vei fi trecut cu brio examenele care te așteaptă, fie îţi vei face un cadou, fie vei pleca într-o vacanţă cu prietenii. Nici nu știi ce resurse puternice activează în tine o motivație puternică de a învăța!
- Învaţă cu telefonul închis. Înaintea orelor de pregătire, anunţă-ţi prietenii că vei lua o pauză de la ieşirile cu ei, renunţă la reţelele de socializare şi în niciun caz să nu stai cu televizorul pornit. Dacă vei fi mereu întrerupt și distras de la învățat, să fii convins că vei pierde timpul fără niciun folos.
- Odihneşte-te! Învaţă să iei pauze mici şi dese. Şi învaţă să te odihneşti. În pauzele pe care le iei dar şi după o zi de învăţat, nu te arunca cu ochii şi mintea în telefon şi televizor ci, timp de câteva minute, încearcă să stai pur şi simplu fără să faci ceva anume. Dormi suficient, cel puţin 7 ore pe noapte.
- Organizează-te! Fără organizare nu faci nimic. Verifică orarul examenelor şi învaţă în ordinea în care acestea sunt programate. Nu lăsa o materie la o parte să te apuci de cealaltă, după care să revii la prima. Observă când îţi este mai uşor să înveţi, dimineaţa, în cursul zilei, seara, și organizează-te în funcţie de aceste repere.
- Întreabă-te! Testează ceea ce ai învăţat singur. Pune-ţi întrebări şi răspunde. Astfel îţi vei da seama ce și cât ai reţinut. Psihologul Lorena Panaitescu spune: „Pune-ţi singur cât mai multe întrebări! Acesta este sfatul meu pentru un elev sau student care învaţă pentru un examen. După ce a citit o dată textul, cel mai bine este să-şi pună singur întrebări sau să răspundă la întrebările deja formulate în manual, dacă acestea există. Astfel, va afla ce anume nu a reţinut şi va şti exact pe ce trebuie să pună accent pentru a învăţa mai eficient. De asemenea, aceste întrebări îl vor ajuta să înţeleagă mai profund informaţia, nu doar mecanic”.
- Înţelege ce citeşti! De multe ori se întâmplă să citim mecanic, mintea fiind în altă parte. Asta se întâmplă de multe ori atunci când citeşti obligat fiind de circumstanţe sau când lectura nu este pe interesul tău. Aşadar, oricât de greu ar fi, încearcă să înţelegi ceea ce citeşti. Opreşte-te după fiecare frază şi pur şi simplu imaginează-ţi cele citite.
- Învaţă în grup. Încearcă măcar o dată să înveţi cu ceilalţi colegi şi dacă vezi că funţionează, continuă aşa. Specialiştii spun că suntem mai motivaţi şi mai dornici de a reuşi ceva atunci când lucrăm în grup cu prieteni, cunoştinţe sau colegi.
- Colorează! Dacă reacţionezi bine la culori şi te simţi bine folosind markere colorate, s-ar putea să ai o memorie vizuală foarte bună şi acest sistem, de a evidenţia frazele care te interesează, să funcţioneze şi să te ajute să reţii mult mai bine.
- Asociază! Tehnica asocierii este cunoscută ca fiind una eficientă şi din ce în ce mai des folosită de elevi şi studenţi. Asta înseamnă să trebuie să faci legături între ceea ce citeşti şi ceea ce cunoşti.
- Nu învăţa pe ultima sută de metri! E nevoie să te apuci din timp de studiu dacă vrei ca rezultatele tale să fie pe măsura așteptărilor. Eviți astfel să ajungi în sala de examen şi să nu știi ce să faci, să intri în panică și, practic, să îți asiguri eșecul.
Bonus* Alege-ți caietele de lucru și culegerile cele mai potrivite pentru a-ți atinge scopul principal: O BUNĂ ÎNVĂȚARE.
Comentarii