Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Actul juridic in Noul Cod civil. Probleme teoretice cu implicatii practice - Marian Nicolae (coordonator)

Actul juridic in Noul Cod civil. Probleme teoretice cu implicatii practice - Marian Nicolae (coordonator)
-5%
Preț: 84,55 lei
89,00 lei (-5%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9786068892719
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 500
Categoria: Carti drept
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Prezentul volum reuneste o parte din lucrarile Conferintei nationale Gheorghe Beleiu, Editia 1, din 2019, studiile si articolele fiind grupate in 3 parti (sectiuni) principale, tinand seama de tema fiecarei contributii: 1) formarea actului juridic; 2) efectele actului juridic; 3) nulitatea actului juridic.

Astfel:

„Partea I. Formarea actului juridic civil” grupeaza 3 studii dedicate unor teme majore:

Conformitatea contractului cu ordinea publica. Despre ordinea publica clasica si ordinea publica moderna (Liviu Pop)

Buna-credinta in dreptul contractelor. Genealogia, sursele si functiile bunei-credinte in dreptul contractelor (Ionut-Florin Popa)

Eroarea scuzabila – standard si aplicatii practice (Cristian Paziuc)

„Partea a II-a. Efectele actului juridic” grupeaza alte 3 studii consacrate unor teme specifice:

Aplicarea relationala a principiului pacta sunt servanda (Adriana Almasan)

Despre impreviziune si risc – sau, mai exact, despre raspundere – in ipoteza debitorului ce se afla in intarziere. Scurte observatii (Vladimir Diaconita)

Despre declaratia unilaterala de rezolutiune si reziliere. Probleme teoretice si practice (Marian Nicolae)

In fine, „Partea a III-a. Nulitatea actului juridic”, cea mai ampla, grupeaza 6 studii dedicate unor aspecte specifice si deopotriva delicate ale nulitatii actului juridic civil (si nu numai):

Nulitatea amiabila (extrajudiciara) poate sa fie si unilaterala? (Marieta Avram)

Resoluto iure dantis, resolvitur ius accipientis – mit si realitate in materia efectelor nulitatii actului juridic civil (George-Alexandru Ilie)

Nulitatea contractului de achizitie publica mascat intr-un alt tip de contract (Monica Ratiu)

Cand penalul tine loc de civil. Despre soarta ipotecii in cazul desfiintarii titlului (Radu Rizoiu)

Imprescriptibilitatea dreptului material la actiunea in constatarea nulitatii absolute a unui act juridic: o solutie discutabila (Valeriu Stoica)

Cai procedurale de invocare a nulitatii actului juridic civil (Gheorghe-Liviu Zidaru).

Este de retinut ca temele care fac obiectul acestor contributii sunt, in general, tratate nu doar din perspectiva teoretica, in lumina dreptul civil, in special, si/sau a dreptului procesual civil, ci si din perspectiva practica, a implicatiilor juridice procesuale si extrajudiciare indeosebi.

Astfel, lucrarea constituie un instrument util de lucru pentru teoreticienii preocupati de teoria generala a actului juridic civil, reprezentand un aport concret si efectiv la cunoasterea unor aspecte specifice ale acestei institutii juridice, precum rolul ordinii publice in formarea actelor juridice, functiile bunei-credinte in formarea si executarea contractelor, conditiile erorii scuzabile pentru vicierea consimtamantului, efectele actului juridic, impreviziunea si rezolutiunea unilaterala a contractelor si, mai ales, nulitatea actelor juridice si (in)eficacitatea actelor juridice subsecvente, dar si problema imprescriptibilitatii nulitatii absolute a actului juridic civil sau cea a nulitatii contractului de achizitie publica si incidenta dreptului comun al contractelor.

Totodata, acest volum constituie un instrument util de lucru si pentru practicienii dreptului (judecatori, avocati, consilieri juridici, notari publici, executori judecatoresti etc.), deoarece sunt furnizate solutii concrete si pertinente unor probleme importante legate de regimul juridic general sau particular al actelor si contractelor, in lumina Noului Cod civil si a Noului Cod de procedura civila, precum efectele si ineficacitatea declaratiei unilaterale de rezolutiune sau reziliere a contractului, nulitatea amiabila in cazul actelor unilaterale, semnificatia actuala a principiului „penalul tine loc civilul” in situatia actelor juridice ilicite (nule), incidenta si conditiile principiului resoluto iure dantis, resolvitur et ius accipientis, inclusiv caile procesuale (sau procedurale) de invocare a nulitatii.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.051 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.