Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Amazoanele. O poveste - Adriana Babeti

Amazoanele. O poveste - Adriana Babeti
-5%
Preț: 56,95 lei
59,95 lei (-5%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Miercuri, 26 Feb. 2020
ISBN: 9789734639441
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 744
Format: 145x225 mm.
Categoria: Beletristica

DESCRIERE

„Am pornit, pas cu pas, pe urmele amazoanelor, ca sa le impresor si cuceresc ca pe-o cetate.

Intii, am atacat reduta cea mai expusa a intregii povesti: insusi numele lor. Apoi, a trebuit sa aflu ce scriu poetii, dar si istoricii din vechime, greci si romani, despre neamul amazoanelor. Iar in finalul atacului, cu hartile in fata, am vrut sa intru in Amazonlandia: in zecile de tarimuri, unele aflate la granita dintre mit si realitate, unde anticii credeau ca ar fi trait si luptat aceste femei.

Ca sa cuceresc in fine mareata cetate a amazoanelor si, deopotriva, cititorul, am convocat cele mai de efect trupe, cu arme si paveze stralucitoare, gata oricind sa-ti ia ochii si sa te invaluie. Am pregatit doua unitati de asalt. Prima avea menirea sa dea un iures prin amazonstyle, caci capturile promiteau mult: cum arata trupul razboinicelor, cum era el pregatit pentru infruntari, ce mincau, cum se inarmau si calareau amazoanele, care era linia modei pe-un cimp de bataie, dar si cum se travesteau aceste femei belicoase. Cit despre a doua unitate, ce trebuia sa lupte sub stindardul lui Eros, tinta ei putea fi lesne ghicita. Acolo s-ar fi vazut ce patimase istorii de-amor stirnesc razboinicele…

Asa s-a nascut Amazoanele. O poveste.” (Adriana Babeti)

 
Proiect editorial finantat de Administratia Fondului Cultural National 

Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, 2014

Premiul „Cartea anului 2013”, acordat de revista Romania literara

Premiul revistei Observator cultural, editia 2014, sectiunea „Critica literara/ Istorie literara/ Teorie literara”

Premiul „Cea mai buna carte a anului”, sectiunea Nonfictiune, acordat in cadrul Galei Industriei de Carte din Romania, editia 2014

Amazoanele. O poveste reprezinta o incursiune exhaustiva in lumea femeilor razboinice, o calatorie virtuala ce porneste din Antichitate si ajunge pina in secolul XXI. Printre „protagonistele” acestei povesti fascinante se afla Clorinda, Pentesileea, Brunhilda, Jeanne d’Arc, dar si Diane Vernon, Hauteclaire, Ada Razu, domnisoara de Maupin sau Nikita, Beatrix Kiddo si Lisbeth Salander.

Femei de stirpe zeiasca, dupa unii, fiinte cit se poate de pamintene, dupa altii, amazoanele se regasesc in opere istorice, literare sau artistice din toate epocile. Prezente la Diodor din Sicilia si Strabon, ele i-au inspirat deopotriva de Stendhal, Balzac sau Barbey d’Aurevilly, iar in epoca moderna au devenit eroine de film si benzi desenate.

Nominalizare la Marele Premiu al Festivalului National de Literatura, FestLit Cluj 2014

 Din cuprins:

Onomastikon - Fiicele Mamei, fiicele Lunii? - Ucigase, dar si iubitoare de barbati - Ares si fiicele - O lume pe dos - Amazonland - Evul Mediu. Crestinism contra amazoane - Renasterea si noile viragos - Femeile virile, Stendhal si Balzac - Spadasine, corsare, pistolare - Lara Croft, Catwoman et comp. - „Zoe, fii barbata!” sau amazoneritul la romani - Mit si realitate - Cinci batalii care-au zguduit lumea - In slujba Dianei. La vinatoare - Barbatii. Mod de intrebuintare - Mame si fiice - Mame si fii - Bodybuilding - Androfagele si Lumea Noua - Linia modei. Vesminte, incaltari, bijuterii - Pantaloniada - Hairstyling - Travestiuri - Nimfomane si sadice - Masochisti de serviciu.

 

Adriana Babeti este profesor la Universitatea de Vest din Timisoara, unde preda literatura comparata, si redactor la revista Orizont. Impreuna cu Delia Sepetean-Vasiliu a ingrijit (selectie de texte, traducere, aparat critic, prefata) volumele Pentru o teorie a textului. Antologie „Tel Quel” (1980) si Roland Barthes – Romanul scriiturii (1987). A coordonat, impreuna cu Cornel Ungureanu, antologiile Europa Centrala. Nevroze, dileme, utopii (Polirom, 1997) si Europa Centrala. Memorie, paradis, apocalipsa (Polirom, 1998). S-a ocupat de asemenea de traducerea si selectia antologiei Barbey d’Aurevilly, Dandysmul (Polirom, ed. I, 1995; ed. a II-a revazuta si adaugita, 2013). A publicat volumele: Femeia in rosu (impreuna cu Mircea Mihaies si Mircea Nedelciu, 1990, 1997, 1998; Polirom, 2003, 2008, 2011; Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru roman), Bataliile pierdute. Dimitrie Cantemir, strategii de lec­tura (1997; Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru critica si istorie literara), Dilemele Europei Centrale (1998), Arahne si pinza (2002), Dandysmul. O istorie (Polirom, 2004; Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru critica si istorie literara, Premiul Asociatiei de Literatura Comparata si Generala din Romania), Ultimul sufleu la Paris. 69 de retete culinare (Polirom, 2006), Le Banat: Un Eldorado aux confins (coord., Cultures d’Europe Centrale, CIRCE, Universite de Paris IV – Sorbonne, 2007), Prozac. 101 pastile pen­tru bucurie (Polirom, 2009) si Amazoanele. O poveste (Polirom, 2013; Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru eseu, critica si istorie literara; Premiul „Cartea anului 2013” acordat de revista Romania literara; Premiul revistei Observator cultural, sectiunea „Critica literara/Istorie literara/Teorie literara”; Premiul „Cea mai buna carte a anului”, sectiunea Nonfictiune, in cadrul Galei Industriei de Carte din Romania, editia 2014).

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.065 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.