Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Amintirile colonelului Lacusteanu - Grigore Lacusteanu

Amintirile colonelului Lacusteanu - Grigore Lacusteanu
-5%
Preț: 30,15 lei
31,74 lei (-5,01%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Luni, 8 Mar. 2021
ISBN: 9789734640836
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 320
Format: 130x200 mm.
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Publicate pentru prima data integral, in forma in care apar in manuscrisul original, amintirile colonelului Grigore Lacusteanu constituie o marturie pretioasa cu privire la oamenii, obiceiurile si evenimentele din Tara Romaneasca, din primele decenii ale secolului al XIX-lea pina in 1874.

„Pentru realizarea concretului vietii veacului trecut, opera lui Lacusteanu este unicul izvor in literatura romaneasca. Amintirile lui Lacusteanu reconstituie halucinant momente (din acel principiu al autenticului care contine in fiecare element energia si structura intregului, asa cum picatura de apa e una cu felul fluviului) colorate si cruciale ale acestui veac de renastere nationala cu iz de senzualitate greceasca, razboi endemic, chef arhieresc si molime de tot soiul.” (Camil Petrescu)
 
„Intre textele memorialistice lasate posteritatii de epoca revolutiei de la 1848, pe care se bazeaza in mare parte reconstituirile ulterioare ale evenimentelor si mai ales ale atmosferei care le-a produs sau favorizat, amintirile colonelului Lacusteanu ocupa o pozitie speciala. Memoriile sau scrierile politice ale celor care au participat la revolutia din Tara Romaneasca au aparut foarte curind, inainte de unirea Principatelor. Memoriile si publicatiile adversarilor, ale antirevolutionarilor si ale celor care s-au bucurat de restaurarea – pentru putin timp – a domniilor impuse din afara au fost mult mai putine si aproape ca n-au contat. Asa se face ca aparitia in 1934 a «amintirilor» colonelului Lacusteanu a produs o veritabila surpriza, pentru ca acestea au prezentat depozitia partii absente in proces, depozitie care s-a dovedit un text extrem de interesant sub raport psihologic, cu incursiuni intr-o zona a vietii familiale mai degraba rare pentru acel timp.” (Mircea Anghelescu)
 
Din cuprins: Biografia mea in etatea nevirstniciei si a junetii - O fatalitate in cariera mea - Prima infatisare a ostirii romane in capitala Rumaniei in veacul al XIX-lea - „Cholera morbus” in tara - Mrejile Rusiei - Insurectia Brailei - Caderea sau scoaterea domnului Tarii Rumanesti Alexandru Ghica - Domnia printului Gheorghe Bibescu - Revolutia de la 1848 - Arestarea.
 
Text integral, stabilit dupa manuscris
Text stabilit, note si indici de Rodica Pandele Peligrad
Prefata de Mircea Anghelescu
 
Grigore Lacusteanu se naste in martie 1813, intr-o familie boiereasca de rangul al doilea. Var cu poetul Vasile Carlova, la 17 ani intra, la fel ca acesta, in ostirea romana nou infiintata. Avanseaza destul de repede de la gradul de praporcic la cel de maior, iar apoi, mai greu, la cel de colonel. Ia parte la arestarea guvernului provizoriu in 1848. In timpul domniei lui Al. I. Cuza devine presedinte al Consiliului Ostasesc, dupa care va fi ales senator in mai multe rinduri. Inceteaza din viata in 1883.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.076 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.