Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Armata romana de la Prut la Stalingrad si inapoi la Prut. 1941-1944 - Alesandru Dutu

Armata romana de la Prut la Stalingrad si inapoi la Prut. 1941-1944 - Alesandru Dutu
-10%
Preț: 166,50 lei
185,00 lei (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Joi, 22 Apr. 2021
ISBN: 9789975341219
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 468
Format: 17x24
Categoria: Stiinte
Activitatea Grup DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Colonelul (r) Prof. univ. dr. Alesandru Dutu este un binecunoscut istoric militar roman. Lucrarile domniei sale sunt examinate si citate de specialistii din domeniul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, atat de istoricii din dreapta, cat si din stanga Prutului. Cartea, pe care avem onoarea s-o prefatam[1], este la a doua editie, corectata si adaugita.

Autorul a examinat contextul international in care se afla Romania la inceputul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. La 6 septembrie 1939 Romania a declarat ca isi pastreaza neutralitatea fata de ostilitatile incepute la 1 septembrie din acelasi an, in Europa. Starea de neutralitate a continuat pana la 26-28 iunie 1940, cand, in urma dictatului (notele ultimative din 26-28 iunie 1940 – n. n. I. M.) inaintat guvernului regal al Romaniei de catre U. R. S. S. prin care se cerea cedarea Basarabiei si a nordului Bucovinei, inclusiv invadarea acestor teritorii, Romania fiind o tara nonbeligeranta. Alesandru Dutu a expus conditiile in care administratia civila si fortele militare romane au fost nevoite sa paraseasca Basarabia si nordul Bucovinei. Odata cu ele, remarca autorul, aceste teritorii romanesti au fost parasite de peste 220. 000 de basarabeni si bucovineni.

Cel de-al doilea capitol al monografiei se refera la pregatirea campaniei eliberatoare. Este vorba de eforturile depuse de conducerea Romaniei (Conducator al Statului fiind generalul Ion Antonescu) in vederea asigurarii securitatii militare a Romaniei la vest de Prut (in eventualitatea unui atac din partea U. R. S. S.). Autorul a examinat si perspectiva colaborarii Romaniei cu Germania, inclusiv in plan militar. In opinia germanilor, remarca Alesandru Dutu, armata romana era vazuta ca una nepregatita suficient pentru un razboi modern.

Eliberarea Basarabiei si a nordului Bucovinei a fost examinata in capitolul III al monografiei. Alaturi de armata germana, fortele militare romane s-au angajat intr-o lupta vitejeasca pentru dezrobirea basarabenilor, a bucovinenilor si a celor din Tinutul Herta. Au fost nenumarate cazuri de confruntari inegale intre militarii romani, aflati in ofensiva, si cei sovietici, aflati in aparare. Datorita spiritului de sacrificiu, de care au dat dovada militarii romani, alaturi de ei fiind trupe germane, la 16 iulie 1941 Chisinaul a fost eliberat, luptele continuand in sudul provinciei, la 26 iulie fiind eliberata Cetatea Alba.

Urmeaza capitolul intitulat „Participarea militara romaneasca in operatiile pe teritoriul Uniunii Sovietice”. Autorul abordeaza un subiect mai vechi, dar inca actual: pana unde trebuia sa inainteze Armata Romana, pana la Nistru, recuperand, astfel, de la cotropitorul sovietic pamanturile stramosesti, sau sa treaca fluviul despartitor al celor doua state si lumi si sa lupte, alaturi cu Werhmacht si aliatele acesteia pana la victoria asupra Armatei Rosii? Decizia maresalului Ion Antonescu a fost de a continua razboiul, alaturi de germani, pana la victorie si Conferinta de pace.

Ultimul capitol al lucrarii – „Batalia pentru Moldova (martie-august 1944)” – expune lupta militarilor romani pentru apararea Patriei, dar si actiunile diplomatice, desfasurate atat de Putere (inclusiv de MaresalulIon Antonescu), cat si de Opozitie in vederea iesirii din razboi a Romaniei. Autorul a atras atentia asupra deciziei Marilor Puteri de a lupta impotriva Germaniei naziste si aliatelor acesteia pana la capitularea neconditionata, iar aceasta (capitularea neconditionata) era impusa de Puterea care intra prima in tara adversa. In cazul Romaniei a fost vorba de U. R. S. S. Autorul a analizat atent operatiunea militara „Iasi-Chisinau”, desfasurata de trupele militare sovietice si urmarile acestei operatiuni pentru Romania.

„Incheierea” depaseste cadrul unor concluzii ce ar decurge din analiza facuta in monografie, autorul abordand o suita de subiecte ce ar merita o analiza aparte. Astfel, este vorba de bombardamentele aviatiei anglo-americane, de prizonierii straini in Romania, dar si de cei romani in U. R. S. S. (repatrierea lor). Autorul monografiei a expus numarul efectivelor angajate in lupte si pierderile inregistrate, precum si trecerea Romaniei de partea Natiunilor Unite si contributia acesteia la victoria asupra Germaniei naziste.

Alesandru Dutu subliniaza marele efort material si uman, depus de Romania in perioada 23 august 1944 – 9 mai 1945, in lupta impotriva Germaniei hitleriste, dar si nerecunoasterea de catre Natiunile Unite a cobeligerantei romanesti.

In prezenta editie (a doua) autorul a completat semnificativ unele capitole cu noi informatii referitoare la eliberarea Basarabiei, nordului Bucovinei, Tinutului Herta, la luptele Armatei Romane pentru cucerirea Odesei, a explicat cauzele aparitiei unor neintelegeri, iscate intre militarii romani si cei germani si aduce noi detalii importante privind infrangerea in batalia de la Stalingrad. Alesandru Dutu a inclus Cronologia evenimentelor desfasurate in perioada 26 iunie 1940 – 26 iulie 1941 si a prezentat o galerie a generalilor romani arestati, judecati si condamnati in perioada 1944-1964.

Cartea prezentata, Armata Romana de la Prut la Stalingrad si inapoi la Prut (1941-1944) este o contributie semnificativa la problematica participarii Romaniei in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, fiind de un real folos specialistilor in domeniul istoric-militar. Prin limbajul usor accesibil, lucrarea poate fi consultata atat de studenti, masteranzi, profesori, cat si de publicul larg de cititori.

Nota – Textul prezentat este introducerea in volum semnata de prof. univ., dr. hab. Anatol Petrencu, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania.                                                   Prof. univ. dr. hab. Anatol Petrencu, Membru A. O. S. R.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.088 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.