Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Bizant, Romanitate orientala si romani in evul mediu - Tudor Teoteoi

Bizant, Romanitate orientala si romani in evul mediu - Tudor Teoteoi
-5%
Preț: 65,93 lei
69,40 lei (-5%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Joi, 15 Apr. 2021
ISBN: 9789732731970
Anul publicării: 2021
Categoria: Stiinte
Activitatea Grup DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Sporite cu trecerea timpului si accentuate de schisma religioasa, resentimentele bizantinilor fata de tot ce era „latin” au impus persistenta si continuarea consecventa a unui stil perifrastic de desemnare a romanilor, fie prin diferite notiuni arhaizate amintind de populatiile care traisera in diverse perioade antice pe teritoriile locuite de ei, fie prin cele ale migratorilor ce au stapanit ulterior acele teritorii, fie prin alte denumiri reprezentand felurite ipostaze legate de conditia ei reala, cum ar fi cele de fugari, iscoade, mixobarbari, spioni s. a.

Cristalizat inainte de veacul al XI-lea, acest stil perifrastic de desemnare a romanilor a continuat sa fie folosit si dupa ce izvoarele bizantine au inceput sa le aplice acestora etnonimul de vlahi, pe care-l preluasera din alte medii culturale, germanice ori slave.

Prin urmare, nu ne va surprinde catusi de putin faptul ca alaturi de termenul „vlahi”, creatie a mediilor etno-culturale din afara lor si care avea sa le ramana consacrat pentru mai multe veacuri, romanii au continuat a fi desemnati, intr-un acelasi izvor bizantin (ca Anna Comnena sau Ioan al VI-lea Cantacuzino, spre exemplu), in egala masura si prin vechile denumiri perifrastice la care ne-am referit mai sus.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.100 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.