Clubul cartilor
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Dunarea. Geopolitica si negociere - Ciprian-Beniamin Benea

PRP: 22,16 lei (-5,01%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 21,05 lei
Diferență: 1,11 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9789736115936
Anul publicării: 2009
Pagini: 270
Categoria: Carti drept

DESCRIERE

Dunarea. Geopolitica si negociere - Ciprian-Beniamin Benea 
 
Noutatea lucrarii consta in prezentarea negocierilor dintre RPR si RPFI. Desi exista ample lucrari publicate in tara noastra de un mare interes si cu impact la nivel national si international avand ca tema principala Dunarea (C. I. Baicoianu -Dunarea; N. Dascovici - Dunarea noastra; P. Gogeanu - Dunarea in relatiile internationale), prezenta lucrare isi propune sa se concentreze asupra modului in care o negociere purtata intre doua state (cu implicarea celorlalte state din Comisia Dunarii) a generat efecte pe mai multe planuri in domeniul transporturilor internationale (imbunatatirea conditiilor de navigatie), in domeniul energetic (utilizarea potentialului hidroenergetic oferit de fluviul Dunarea) si in domeniul relatiilor politice in care RPR era implicata (realizarea Sistemului de la Portile de Fier fiind efectul vizibil al unei declaratii de independenta a Bucurestiului in relatie cu Moscova). 
Soarta speciala a cartilor, a ideilor pe care le poarta, ne obliga sa reconsideram permanent modul in care intelegem axa, doar aparent liniara ďż˝ trecut, prezent, viitor. Cu cat mai mult, o lucrare temeinica asupra celor ce ne sunt apropiate are puterea de-a trezi interes. Imediatitatea evenimentelor, la scara istorica, aparenta familiaritate a temelor si a problemelor tratate, faptul ca lucram noi insine cu o imagine bine conturata asupra acelorasi imprejurari, ne intriga si ne sustine interesul pentru punctul de vedere al celuilalt. 
Propunerea pe care ne-o face Ciprian Beniamin Benea in cartea sa este una incomoda. Sa decopertezi muntele de moloz ideologic ce acopera istoria recenta a relatiilor politice ale Romaniei cu vecinii sai si cu marii actori internationali implicati in destinul ei este o sarcina de magnitudinea muncilor herculiene. Pentru a tenta, autorul dezvolta demersul sau din perspectiva, plina de prospetime, a studiului geopolitic. Nu teoretic ďż˝purďż˝, ci aplicat unei analize de caz. Dincolo de atractia facila a modelor, studiul geopolitic raspunde unei nevoi metodologice si de cunoastere speciale: nevoia de integrare. In geopolitica, ďż˝integratoriiďż˝ sunt factori naturali. In jurul lor, evenimentele politice, economice, tensiunile si conflictele, solutiile lor, destinele colective si individuale ale oamenilor, se organizeaza in constelatii ce dau sens istoriei. Pentru romani si istoria lor moderna, Dunarea este integratorul principal, chiar daca nu mereu vizibil si nici luat in considerare de politicieni si teoreticieni, la adevarata sa valoare. Efortul de reconsiderare a subiectului, din aceasta perspectiva, ofera cititorului, mai ales celui dornic sa invete, nu doar sa viziteze ideile altora, un material care face legatura peste timp cu contributii datorate geografilor si istoricilor interbelici care au dedicat pagini memorabile temei ďż˝ S. Mehedinti, V. Mihailescu, Al. Radulescu s. a. 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.6140 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.