Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Enter Ghost. Scrisori imaginare catre Osip Mandelstam - Bogdan-Alexandru Stanescu

Enter Ghost. Scrisori imaginare catre Osip Mandelstam - Bogdan-Alexandru Stanescu
-5%
Preț: 18,06 lei
19,01 lei (-5%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Joi, 26 Noi. 2020
ISBN: 9789731249575
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 112
Categoria: Beletristica
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Sub pretextul unor scrisori adresate lui Osip Mandelstam (alintat “Osea”) – dar termenul de pretext risca sa fie exterior si aproape frivol in raport cu semnificatiile de ordin moral si estetic ale acestei corespondente -, BAS comenteaza momente, scene, atitudini din opera si din biografiile unor scriitori precum Faulkner, Babel, Gorki, Tolstoi, Dostoievski (“Dosto”), Bulgakov, Flaubert etc.

Punctul de plecare este, de obicei, Osip Mandelstam a carui figura tragica functioneaza ca un fel de “miscator nemiscat” in reteaua de analogii si reminisciente (livresti si nu numai) dezvoltata de autor. Citatele alese, insistentele analitice, observatiile psihologice ale acestuia deconspira un ochi de prozator. De altfel, fiecare epistola este o proza confesiva, ritmata dramaturigic, cu reveniri si mici paranteze polemice.

Bogdan-Alexandru Stanescu dovedeste din aceste pagini ca stie sa “citeasca” marea literature. Nu e exclus sa ajunga sa o si scrie.

Mircea Martin

Avem, pe de-o parte aici, in Enter Ghost, pledoaria si memorialul unui tanar comparatist de cea mai buna calitate.  Bogdan-Alexandru Stanescu citeste si reciteste mari scriitori cu o frenezie de care altii nu sunt capabili nici macar in scenele de zi cu zi. E energic si acaparator in fata literaturii bune. In plus, pentru el, epifaniile exista, asa ca n-are nicio sfiala in a-l convoca, peste timp si peste lumi, chiar pe Osip Mandelestam, fiind incredintat ca, intr-un fel sau altul, acesta il va intelege. E atat de sigur ca scrisul inseamna viata incat opereaza adevarate grefe de sensibilitate (alipind, de pilda, fanteziile lui Flaubert cu episoade traite de Joyce). Pe de alta parte (si, as zice, in primul rand), din subteranele acestei carti razbate o aspra diatriba adresata celor care astazi mimeaza actul lecturii, profesionisti cu patalama (dar fara imaginatie), dispeceri, de fapt, ai unor truism mai vechi sau mai noi. Diferenta se vede cu ochiul liber: asa cum o citeste Bogdan-Alexandru Stanescu, literatura are un sens. O vor constata pana si scepticii.

Cosmin Ciotlos 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.107 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.