Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Fara speranta. Speranta abandonata - Nadejda Mandelstam

Fara speranta. Speranta abandonata - Nadejda Mandelstam
-5%
Preț: 94,95 lei
99,95 lei (-5%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Expediere estimată: Joi, 9 Apr. 2020
ISBN: 9789734680399
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 1080
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Traducere si note de Nicolae Iliescu
Memoriile Nadejdei Mandelstam, constituite din volumele Fara speranta (tradus la Editura Polirom in 2003) si Speranta abandonata, reprezinta una dintre cele mai impresionante marturii despre viata din Uniunea Sovietica in timpul terorii staliniste.

Daca prima parte a extraordinarelor memorii ale Nadejdei Mandelstam, Fara speranta, prezinta ultimii patru ani de viata ai lui Osip Mandelstam, cele doua arestari, exilul si moartea lui, precum si destinul postum pe care sotia lui si-a propus sa-l aduca la cunostinta posteritatii, cartea a doua – Speranta abandonata –, opera cu totul independenta, in care autoarea isi rememoreaza existenta din momentul intilnirii cu Mandelstam, la 1 mai 1919, relateaza despre viata lor in deceniul al treilea si inceputul celui de-al patrulea, despre prieteni si ambianta literara: akmeistii, Hlebnikov, Pasternak, Tvetaeva si, indeosebi, Ahmatova a carei prezenta nu a fost decit episodica in primul volum. Incercare de a intelege epoca, de a-i sesiza principalele valori spirituale, analiza Nadejdei Mandelstam, uneori foarte personala si patimasa, produce o impresie profunda, zguduitoare, constituindu-se totodata intr-o originala istorie a literaturii ruse din prima jumatate a secolului XX.
 
Nadejda Mandelstam, „evreica ortodoxa la cea de a treia generatie“, dupa cum a declarat ea insasi, s-a nascut la Saratov, la 31 octombrie 1899. A studiat pictura, lucrind in atelierul pictoritei Alexandra Exeter, la Kiev. La 1 mai 1919, a facut cunostinta cu Osip Mandelstam, de care nu s-a mai despartit pina la 1 mai 1938, ziua ultimei arestari a poetului. In anii terorii staliniste, Nadejda Mandelstam a salvat de la distrugere mostenirea poetica a sotului. Abia dupa multi ani de pribegie, in 1958, obtine permisiunea de a se intoarce la Moscova. A murit in anul 1980.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.068 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.