Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Gen si reprezentare in Romania comunista, 1944-1989 - Luciana M. Jinga

Gen si reprezentare in Romania comunista, 1944-1989 - Luciana M. Jinga
-5%
Preț: 41,14 lei
43,30 lei (-4,99%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Miercuri, 4 Mar. 2020
ISBN: 9789734652761
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 368
Format: 160x235 mm.
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Aceasta carte a aparut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc si al Fundatiei Konrad Adenauer.

Politica de construire a societatii socialiste promovata de partidul comunist a acordat un rol important femeilor. In incercarea de a defini mai bine acest rol, Luciana M. Jinga analizeaza situatia populatiei feminine in cele patru decenii de regim comunist. Axate pe doua dimensiuni majore – organizatia de masa a femeilor si femeia ca actor politic creat de partid –, cercetarile sale au la baza o mare varietate de surse, de la arhive, sondaje sau presa vremii, pina la lucrari de memorialistica si iconografie.
Volumul urmareste aparitia primelor comitete de femei si transformarile prin care au trecut acestea pina la coagularea unei organizatii unice la nivel national, politica demografica si campaniile anti-avort, masurile de promovare a femeilor in structurile de conducere si initiativele egalitariste ale autoritatilor. Sint de asemenea prezentate cele mai importante hotariri ale Consiliului de Ministri referitoare la implicarea femeilor in viata politica, precum si un nomenclator din anii 1980 al meseriilor, specialitatilor si functiilor in care puteau fi incadrate femeile.
O veritabila carte-document, Gen si reprezentare in Romania comunista se adreseaza atit istoricilor si politologilor, cit si publicului larg interesat de sistemul politic comunist.
 
Din cuprins:
O „loterie” fara sanse de cistig. Femeile din cadrul PCdR - Aparitia organizatiei unice de femei - Consiliul National al Femeilor (1958-1989) - Epoca Ceausescu, epoca proiectelor - Principiul egalitatii sexelor - Promovarea femeii in Romania comunista – o politica de stat? - Munca „eliberatoare” - Reprezentarea feminina in structurile de stat si de partid - Traiectorii, evolutii, itinerare. Membrele Comitetului Central al Partidului Comunist Roman (1945-1989)
 

Luciana M. Jinga (n. 1982) este doctor in istorie al Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi si al Universitatii din Angers, Franta, in cadrul laboratorului Centre de Recherches Historiques de lʼOuest (CERHIO), cercetatoare la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Domenii de interes: istoria comunismului romanesc, organizatiile de masa in comunism, istoria femeilor, feminism, studii de gen. La Editura Polirom a publicat: „Forme de organizare ale «Muncii cu femeile» in cadrul PCR (1944-1954)”, in Structuri de partid si de stat in timpul regimului comunist. Anuarul IICCR, vol. III (2008), „Conditia femeii in Romania comunista”, in Stephane Courtois (coord.), Dictionarul comunismului (2008), si Politica pronatalista a regimului Ceausescu (vol. I, in colab., 2010; vol. II., coord., 2011). Este editor al volumului de eseuri Elev in comunism (Curtea Veche, 2009).

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.075 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.