Clubul cartilor
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Hotarari recente ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene in materia dreptului social. Culegere de jurisprudenta. Volumul 6 - Daniela Georgeta Enache

PRP: 52,99 lei (-10%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 47,69 lei
Diferență: 5,30 lei
Disponibilitate: în stoc
Livrare estimată: Luni, 22 Apr. 2024
ISBN: 9786062800994
Editura:
Anul publicării: 2014
Ediția: I
Pagini: 431
Categoria: Carti drept

DESCRIERE

Hotarari recente ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene in materia dreptului social. Culegere de jurisprudenta. Vol. 6 - Daniela Georgeta Enache
 
Prezenta lucrare cuprinde jurisprudenta recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene in domeniul securitatii sociale, incadrându-se, in ordinea seriei de lucrari consacrate jurisprudentei comunitare in materie sociala, in continuarea volumului ce a tratat libera circulatie a lucratorilor.
Un prim aspect ce trebuie subliniat este cel privind raportul dintre dispozitiile dreptului comunitar in materie si dreptul national. Astfel, trebuie retinut ca dreptul comunitar stabileste legea nationala aplicabila persoanelor care desfasoara o activitate salariata, nu si conditiile existentei drepturilor si obligatiilor de afiliere la un regim sau altul de securitate sociala; acestea sunt prevazute de legea nationala, cu respectarea principiilor dreptului comunitar. Prin urmare, scopul reglementarilor adoptate la nivel comunitar in materie nu este crearea unui regim de securitate sociala uniform pe teritoriul Uniunii Europene, armonizarea fiind doar partiala. Insa, asa cum a subliniat insasi Curtea de Justitie, daca nu se poate garanta asiguratului ca o deplasare in alt stat membru este neutra in materia asigurarilor sociale, ea putând fi mai mult sau mai putin avantajoasa sau dezavantajoasa, o reglementare nationala este conforma cu dreptul Uniunii numai in masura in care, printre altele, nu dezavantajeaza lucratorul vizat in raport cu cei care isi exercita toate activitatile in statul membru in care se aplica aceasta si nu are drept consecinta, pur si simplu, plata unor contributii sociale pentru care nu se va beneficia de prestatii.
Reglementarea comunitara in materie se concentreaza pe principiul egalitatii de tratament, fiind interzisa nu doar discriminarea bazata pe cetatenie, ci si orice discriminare care, prin aplicarea altor criterii, conduce in fapt la acelasi rezultat. Din lecturarea hotarârilor prezentate se poate observa ca este analizata, in special, conformitatea cu dreptul comunitar a impunerii unei cerinte privind resedinta in statul membru care acorda prestatia sociala, Curtea procedând la o analiza in concret a obiectivului urmarit si a proportionalitatii masurilor aplicate cu acesta. De pilda, Curtea a concluzionat ca dreptul comunitar se opune ca o persoana aflata pe o instalatie fixa situata in zona platoului continental adiacent al statului membru in cauza sa nu fie asigurata obligatoriu in acest stat doar pentru ca are resedinta in alt stat membru, ca se opune neluarii in considerare, in vederea stabilirii stagiului de cotizare pentru drepturile definitive la pensie suplimentara intr‑un stat membru, a anilor de munca pe care lucratorul i‑a prestat deja pentru acelasi angajator la sediile de activitate ale acestuia situate in diferite state membre si in temeiul aceluiasi contract de munca global, ca se opune excluderii afilierii la sistemul social al unui stat membru sub pavilionul caruia se afla o nava pe care presteaza munca salariatul in cauza, chiar daca in fapt se afla in afara teritoriului Uniunii Europene.
Prestatiile de securitate sociala la care se refera prezenta lucrare sunt prestatiile de batrânete, de asigurari de sanatate, de somaj si prestatii familiale. Notiunea de prestatie familiala se delimiteaza, in opinia Curtii de Justitie, prin faptul ca sunt acordate beneficiarilor, independent de orice apreciere individuala si discretionara a nevoilor personale, pe baza unei situatii definite legal si se refera la unul dintre riscurile expres enumerate de dispozitiile comunitare. Au fost considerate prestatii de securitate sociala bonificatii acordate pentru copii, indemnizatii platite pentru o incapacitate pe termen scurt daca se intemeiaza pe un handicap permanent, indemnizatii platite nevazatorilor si persoanelor cu handicap, o alocatie pentru educatie s. a., pentru calificarea acestora situatia de fapt fiind deosebit de importanta.
In privinta aplicarii teritoriale a dispozitiilor comunitare in domeniul securitatii sociale, trebuie avut in vedere si Acordul intre Comunitatea Europeana si statele membre, pe de o parte, si Confederatia Elvetiana, pe de alta parte.
Problematica drepturilor de securitate sociala este foarte actuala, in contextul intensificarii deplasarilor in interiorul Uniunii Europene, astfel incât aceasta lucrare poate fi un instrument util pentru practicieni, oferind o imagine de ansamblu a jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene in domeniu.
Totodata, se adreseaza tuturor persoanelor interesate de drepturile in materie de securitate sociala ce decurg din exercitarea facultatii de a circula si desfasura o activitate pe teritoriul Uniunii Europene.
Daniela Georgeta Enache,
judecator,
Curtea de Apel Bucuresti  

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.5872 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.