Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Intoarcerea in Erewhon (editie de buzunar) - Samuel Butler

Intoarcerea in Erewhon (editie de buzunar) - Samuel Butler
-5%
Preț: 23,70 lei
24,95 lei (-5,01%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Vineri, 16 Apr. 2021
ISBN: 9789734684342
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 320
Format: 106x180
Categoria: Beletristica
Activitatea Grup DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Traducere de Eugen B. Marian (traducere revizuita)

Revenind dupa evadarea sa in urma cu doua decenii, eroul din Erewhon gaseste o tara animata de suflul unui progres material pe cale de a se naste si cu numeroase dintre obiceiurile bizare din trecut mult schimbate, dar si o tara ce adoptase o noua religie, populata de mituri si credinte contradictorii. Spre surprinderea sa, afla ca in centrul religiei se afla Fiul Soarelui, nimeni altul decit el insusi, cel care fugise intr-un balon – savirsind o minune – si caruia urma sa-i fie consacrat un templu. Aici isi va regasi fosta iubita cu care a avut un fiu despre care nu stia absolut nimic si tot aici va fi eroul unui sir de peripetii care de care mai surprinzatoare, mai palpitante si mai amuzante.

Erewhon si Intoarcerea in Erewhon ne ingaduie sa intrezarim, in liniile ei mari, miscarea ironiei butleriene, cu traiectoriile ei specifice. O comparatie cu Calatoriile lui Gulliver ale lui Swift ne va usura stabilirea caracterului ei distinctiv. La Swift, ironia e devastatoare in efectele ei finale... La Butler, ironia nu mai e stapinita de impulsuri demoniac-negative: ea vrea sa sfisie aparentele obiectului, dar sa-i elucideze esenta, devenind astfel un mijloc de cunoastere si, prin aceasta, principiul unui echilibru moral, oricit de instabil. Cind Swift uraste, Butler se indoieste, cind Swift e indignat, Butler e iritat, risului disperat al lui Swift ii corespunde risul intrebator al lui Butler.” (Matei Calinescu)

 

Samuel Butler (1835‑1902), scriitor si eseist englez, a devenit celebru prin romanul sau Erewhon or Over the Range (Erewhon sau dincolo de munti), o utopie satirica despre societatea victoriana, publicat in 1872 si continuat prin Erewhon Revisited Twenty Years Later (Intoarcerea in Erewhon), publicat in 1901. Romanul autobiografic The Way of all Flesh (trad. rom. Si tu vei fi tarina, EPLU, 1967) a fost publicat postum si este considerat capodopera sa si una dintre primele opere de fictiune care au folosit psihanaliza. Eseurile sale au subiecte dintre cele mai diverse, de la filozofie la teologie si de la teoria evolutionista la critica si istorie literara. Doua dintre eseurile celebre – Darwin Among the Machines (1863) si Lucubratio Ebria (1865) – sint dedicate analizei relatiilor dintre om si lumea complicata a mecanismelor aflata la inceputul dezvoltarii sale explozive. In The Authoress of the Odyssey (1897), el si‑a argumentat ipoteza conform careia Odiseea ar fi opera unei tinere siciliene. O editie completa a Carnetelor sale a fost publicata in 1912. Samuel Butler este considerat astazi precursorul unor prozatori celebri, cum ar fi H. G. Wells, G. K. Chesterton, Aldous Huxley, Zamiatin sau George Orwell.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

Created in 0.089 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.