Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Introducere in egiptologie - Renata Tatomir

Introducere in egiptologie - Renata Tatomir
-5%
Preț: 33,25 lei
35,00 lei (-5%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Marți, 27 Oct. 2020
ISBN: 9786062607555
Anul publicării: 2017
Pagini: 300
Categoria: Stiinte
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Daca ati fost cumva fani ai celebrei serii cinematografice Mumia, ori a lui Tut (Tanarul faraon), ori a altor filme americane cu aceeasi tematica, Egiptul antic, precum Sphinx, Raiders of the Lost Ark, ori sunteti interesati de documentarele despre Egiptul faraonic de pe canalele TV de educatie si informare, atunci cu siguranta cartea de fata va poate fi un ghid, o introducere in trecutul glorios al Egiptului faraonic. Ea a aparut dintr-un dublu imbold. Pe de o parte, este destinata studentilor specializarii Istorie care au in programa de invatamant discipline fundamentale precum Introducere in Istoria antica universala sau, in cazuri rare in Romania, discipline de specialitate care, sub o denumire sau alta au legatura cu egiptologia.

Egiptul faraonic, cu monumentele si operele sale de arta unice, a lasat posteritatii vestigii fabuloase, care, de peste cinci milenii, impresioneaza retina, spiritul si sufletul privitorului. Acestor vestigii li se adauga un vast corpus de texte conservate, care contribuie atat la intelegerea semnificatiei culturale a creatiilor artistice egiptene, cat si a mecanismelor de functionare a societatii. In urma rezultatelor cercetarilor interdisciplinare arheologice si istorice in momentul de fata se stie ca civilizatia egipteana antica a aparut candva in perioada 3200-3000 i. e. n., atunci cand o vasta regiune, ce se intindea de-a lungul cursului inferior a Nilului si in Delta a fost unificata si ulterior controlata de o monarhie centralizata. In acea vreme au aparut principalele trasaturi care i-au conferit unicitate peste milenii acestei fascinante civilizatii si care s-au perpetuat neintrerupt mai bine de trei mii de ani, pana cand crestinismul s-a instituit in tot Egiptul: importantele institutii ale regalitatii si religiei de stat, mormintele si templele monumentale, arta care le decora, scrierea hieroglifica unica. Datorita formidabilei sale longevitati, civilizatia egipteana ofera o unica oportunitate, aceea de a studia schimbarile si dezvoltarile uneia dintre primele si cele mai vechi civilizatii pe o perioada extrem de indelungata. In aceasta Introducere, in prima parte veti descoperi istoria Egiptului din Preistorie pana in Epoca Tarzie, Egiptul fiind apoi cucerit de catre Alexandru cel Mare si mai apoi, dupa moartea sa, fiind condus de Dinastia macedoneana a Ptolemeilor.

Pe de alta parte, volumul prezent se adreseaza si cititorului obisnuit care, daca a descoperit Egiptul prin calatorii sau alte lecture, cu siguranta va fi fost fascinat de fabuloasa si milenara civilizatie faraonica de pe malurile Nilului, iar daca nu, va avea ocazia citind paginile care urmeaza. Indiferent de caz, o Introducere in egiptologie este pana in momentul de fata un proiect unic pe piata cartilor din Romania, fie si pentru simplul fapt ca si-a propus sa reuneasca informatii esentiale nu numai despre istoria Egiptului antic, dar si despre civilizatia, cultura si arta acestuia si, nu in ultimul rand, asa cum reiese si din titlu, sa prezinte cele mai importante etape din istoria unui domeniu de cercetare fascinant (dar, din pacate, neglijat in Romania), cu origini chiar in antichitatea egipteana – egiptologia.

Aici veti descoperi cum a luat fiinta statul egiptean, cine a fost Ramses II dar si cine erau preotii egipteni; veti afla cele mai importante simboluri egiptene, dar si care sunt cele mai faimoase complexe e temple; veti fi introdusi in arta egipteana; veti gasi o multime de alte informatii de specialitate si de cultura generala deoporiva care poate, pe unii dintre voi, aflati inca la varsta cautarilor (cum a fost si cazul autoarei in urma cu cateva decenii), va vor starni pasiunea si determinarea de a deveni egiptologi.
Lectura placuta!

Renata Tatomir

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.147 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.