Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Ionesco. Elegii pentru noul rinocer - Liliana Corobca

Ionesco. Elegii pentru noul rinocer - Liliana Corobca
-5%
Preț: 28,45 lei
29,95 lei (-5,01%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Miercuri, 8 Apr. 2020
ISBN: 9789734680931
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 216
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

„Mama pastra cartea lui, Elegii pentru fiinte mici, ca pe icoana si stia poeziile acelea pe de rost. Ea nu s-ar fi suparat nici daca fiul ei ar fi ajuns actor. Daca ii place, zicea ea. Isi spuneau versuri, iar cind el ne vizita, se jucau, se strimbau, interpretau roluri inchipuite. Schimbau replici de parca jucau teatru adevarat, iar eu eram publicul lor, spectatoarea, nu participam, tu semeni cu tata, ziceau ei, dar nu ma suparam. Stiam ca asa e, eu semanam cu tata, trebuia sa fiu fata tatei, iar intre ei era o legatura care in teatrul lor ciudat ii facea sa para un singur rol cu doua fete, unul tinar, altul batrin, unul vesel, altul trist, daca mama era vesela, Eugen era trist, daca era invers, Eugen facea tot posibilul s-o inveseleasca, asa erau mama cu Eugen. Dansau amindoi uneori, nu aveam patefon, cinta Eugen sau cintau amindoi si dansau. Atunci se producea minunea, atunci mama noastra imbatrinita inainte de vreme intinerea, de parca atingerea fiului ei era fermecata. Devenea tinara, o fetita, si fericita si bucuroasa, ochii ii straluceau, obrajii se rumeneau si devenea frumoasa. Dansul lor magic, dragostea ca un fir matasos de lumina nevazuta intre mama si fiu.

Eugen nu putea accepta moartea ei prematura. Cind eram mic, ma ducea mama la cinematograf, daca o rugam, iar eu nu am dus-o niciodata, as vrea la un teatru, a zis ea si eu i-am raspuns: nu-mi place teatrul, nu vreau la teatru. Am stat departe de ea cit am locuit la tata, apoi la Craiova, am stat departe cit eram student, niciodata nu aveam timp pentru ea. N-am dus-o nicaieri, n-am bucurat-o cu nimic, in timp ce ea ne-a dat tot ce-a avut mai bun, a lucrat ca sa ne poata ajuta, sa ne ofere totul, iar cind si eu am avut, am baut toti banii cu prietenii. Am fost strain, am fost departe. Dureros de departe! Mama, hai sa jucam mai departe teatru, tu de la tine de sus, eu de aici de jos.”
 
Liliana Corobca s-a nascut pe 10 octombrie 1975 in Saseni, Calarasi, Republica Moldova. Doctor in litere la Universitatea din Bucuresti (2001), cercetator stiintific la Institutul de Istorie si Teorie Literara „G. Calinescu” (2002-2011) si, din 2014, la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. A debutat cu romanul Negrissimo (2003, Premiul „Prometheus” pentru debut al revistei Romania literara, Premiul pentru debut in proza al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova). La editurile Cartea Romaneasca si Polirom a publicat romanele Un an in Paradis (2005), tradus in italiana si germana, Kinderland (2013, 2015, Premiul Radio Romania Cultural, Premiul Crystal la Festivalul International de la Vilenica), tradus in germana si slovena, Imperiul fetelor batrine (2015), Caiet de cenzor (2017), Capatul drumului (2018), Buburuza (2019). A scris studiul Controlul cartii. Cenzura literaturii in regimul comunist din Romania (2014, nominalizat la premiile revistei Observator cultural si la Premiul PEN Romania) si monologul in trei acte Cenzura pentru incepatori/Die Zensur. Für Anfänger (2014). Antologia Institutia cenzurii comuniste in Romania. 1949-1977 (2 vol., 2014) a fost distinsa cu Premiul „Dimitrie Onciul” al Fundatiei Culturale Magazin Istoric. Coautor la Dictionarul general al literaturii romane (2005-2009), O cronologie a cenzurii in Romania (2016) etc. In 2019 a coordonat volumul Panorama comunismului in Moldova sovietica, aparut la Editura Polirom. A beneficiat de burse si rezidente de creatie in Germania, Austria, Polonia, Franta, Romania.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.064 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.