2022 Anul meu
Contact: 0786.253.910 / 0736.361.210

Jurisdictia raporturilor de munca. Legislatie, doctrina, jurisprudenta - Alexandru Ticlea, Adelina Oana Dutu

Jurisdictia raporturilor de munca. Legislatie, doctrina, jurisprudenta - Alexandru Ticlea, Adelina Oana Dutu
-5%
Preț: 208,05 lei
PRP: 219,00 lei (-5%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai sus.
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Duminică, 23 Ian. 2022
ISBN: 9786063908989
Anul publicării: 2021
Pagini: 1036
Categoria: Carti drept

DESCRIERE

Jurisdictia raporturilor de munca este o jurisdictie speciala; ea este guvernata atat de norme specifice, cat si de norme generale si comune procesului civil.

Simbioza dintre cele doua categorii de norme este ilustrata de prevederile art. 275 C. mun. si art. 216 din Legea dialogului social nr. 62/2011, conform carora dispozitiile referitoare la solutionarea conflictelor de munca se completeaza cu cele ale Codului de procedura civila.

De asemenea, potrivit art. 2 C. pr. civ., dispozitiile sale „constituie procedura de drept comun in materie civila”; ele „se aplica si in alte materii, in masura in care legile care le reglementeaza nu cuprind dispozitii contrare”. Este, desigur, si cazul solutionarii conflictelor rezultate din raporturile de munca.

Lucrarea de fata a fost elaborata pe baza unei bogate bibliografii – tratate, cursuri, monografii, studii de dreptul muncii, de drept administrativ, de drept civil si de drept procesual civil –, autorii acestora fiind cei mai importanti doctrinari si practicieni din tara. De asemenea, am beneficiat de experienta noastra didactica si practica in domeniul relatiilor de munca/serviciu.

Am urmarit astfel sa oferim tuturor celor interesati – practicieni (manageri specialisti in resurse umane, consilieri juridici, magistrati, avocati), teoreticieni (cadre didactice), dar si studenti, masteranzi, doctoranzi etc. – un instrument util, eficient si actual in activitatea lor, respectiv un material de studiu si reflectie.

Dreptul muncii este un domeniu complex si abundent, in contact direct cu schimbarile economice, tehnologice sau politice. Pe masura ce relatiile de munca au capatat importanta, tensiunile sociale s-au inrautatit si statul a trebuit sa intervina legislativ pentru a le reglementa. In acest sens, a fost necesar ca acele conflicte care au aparut sa fie supuse jurisdictiei organelor oficiale.

 Jurisdictia raporturilor de munca, asa cum arata autorii, „este o jurisdictie speciala; ea este guvernata atat de norme specifice, cat si de norme generale si comune procesului civil”. Principalul motiv pentru care exista aceasta jurisdictie este necesitatea de a aplica proceduri accesibile si rapide. Intarzierile si cheltuielile specifice sistemului judiciar obisnuit nu sunt considerate acceptabile in cauzele legate de relatiile de munca. Acestea constituie un domeniu de o importanta cruciala pentru viata unei persoane si presupun existenta unei relatii ce trebuie mentinuta uneori chiar si dupa solutionarea cauzei de catre instanta.

Autorii, care nu au nevoie de nicio prezentare, prezinta in mod detaliat fiecare aspect al jurisdictiei relatiilor de munca, oferind tuturor celor interesati un instrument deosebit de util pentru a intelege acest domeniu complex.

Bogdan Bucatariu

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.075 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.