Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Jurnal, 2 volume - Alice Voinescu

Jurnal, 2 volume - Alice Voinescu
-5%
Preț: 64,01 lei
67,38 lei (-5%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Miercuri, 26 Feb. 2020
ISBN: 9789734641468
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 1032
Format: 130x200 mm.

DESCRIERE

Inceput in 1929, la sugestia lui Roger Martin du Gard, in cadrul uneia dintre numeroasele intilniri de la Pontigny la care a fost invitata, si continuat, cu scurte intreruperi, pina in preajma disparitiei sale, jurnalul lui Alice Voinescu cuprinde insemnari despre evenimente si personalitati din perioada interbelica si postbelica. Printre cei ce-si gasesc locul in paginile cartii se numara Nicolae Iorga, George Enescu, Regina Maria, Gala Galaction, Marietta Sadova, dar si oameni de cultura de prim ordin din afara tarii ca Andre Gide, Roger Martin du Gard, Paul Langevin, François Mauriac, Ernst Robert Curtius, cu o parte dintre acestia autoarea sustinind si o bogata corespondenta.
 
„Cititorul de azi va descoperi in acest jurnal o lume pentru reprezentarea careia nu dispune decit de repere razlete, doar partial si poate impropriu, eventual derutant, corelabile in contextul istoric si social. Desigur, figureaza aici multe celebritati, si romanesti si straine, figureaza si personalitati mai mult sau mai putin ilustre, dar si alte persoane doar notabile in epoca, a caror insemnatate s-a sters odata cu disparitia acelei lumi, plus nenumarate altele strict private dar de mare distinctie si calitate umana care contribuiau la stralucirea ei. In marturiile Alicei Voinescu celebritatile coboara de pe soclu, intra in cotidian si in familiar, apar in relatiile lor cu prieteni sau cu altii, preocupindu-se de chestiuni mari sau minore, veseli sau suparati, circulind in societate ca simpli oameni la fel cu ceilalti, iar acesti«ceilalti» apar nu o data mai interesanti sau mai rezonabili. Pe parcursul jurnalului asistam la destinele generatiilor, pe care Alice Voinescu le urmareste cu interes, cu afectiune, cu grija.” (Alexandru Paleologu)
 
Editie ingrijita, evocare, tabel biobibliografic si note de Maria Ana Murnu
Prefata de Alexandru Paleologu
 
Alice Voinescu (1885-1961), eseista, scriitoare, traducatoare, critic de teatru. Absolventa a Facultatii de Litere si Filozofie din Bucuresti, si-a luat doctoratul la Sorbona in 1913, fiind prima romanca doctor in filozofie. A fost profesoara de estetica si istorie la Conservatorul Regal de Muzica si Arta Dramatica si a sustinut numeroase conferinte pe teme sociale si culturale la radio si la Universitatea Libera din Bucuresti. A luat atitudine impotriva legionarilor in urma asasinarii lui Nicolae Iorga. In timpul regimului comunist a fost inchisa la Jilava si Ghencea, apoi a avut domiciliu fortat in comuna Costesti, linga Targu Frumos. A publicat lucrari de filozofie, estetica si teatru, intre care: Montaigne (1936), Aspecte din teatrul contemporan (1941), Eschil (1946). Postum au aparut volumele Scrisori catre fiul si fiica mea(1994) si Scrisori din Costesti (2001).

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Literatura Romana

Created in 0.059 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.