Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Lana de aur - Calatorii si calatoriile in literatura romana (Mircea Anghelescu)

Lana de aur - Calatorii si calatoriile in literatura romana (Mircea Anghelescu)
-5%
Preț: 37,95 lei
39,95 lei (-5,01%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9789732331309
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 336
Format: 150x235 mm.
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Premiul pentru Critica, Eseu si Istorie literara al Uniunii Scriitorilor din Romania, editia 2016

„Am fost un copil si un adolescent normal si am devorat deci toata literatura de calatorii din biblioteca parintilor mei, incepind cu Jules Verne in editiile ilustrate de la Hetzel, pina la Abisinia lui Mihai Tican Rumano, pe care o am si acum. Cind am crescut, am editat textele multor scriitori calatori (Filimon, Ralet, apoi Heliade Radulescu, Dinicu Golescu s. a.), ba chiar am indraznit sa scriu si eu o asemenea carticica in 1999: Paris, oameni si locuri. Am studiat si am predat aceasta literatura, romaneasca si nu numai, incercind sa pun textele si calatoriile autorilor romani pe marea harta culturala a Europei si chiar pe aceea a lumii: mi s-a parut ca asa se vede mai clar pe ce drumuri mergeau ei. Aceasta carte este asadar un fel de concluzie a vreo patruzeci de ani de «calatorii»”. (Mircea Anghelescu)
 
Lina de aur prezinta literatura romaneasca de calatorii din secolele al XIX-lea – al XX-lea, adica din faza moderna a culturii si literaturii romane. Chiar la inceputul secolului al XIX-lea, vechiul tipar al calatoriei si al jurnalului de calatorie (calatoria unei delegatii de boieri la Istanbul) se intilneste cu calatoria unui spirit modern, a lui G. Asachi, la Roma. Intre acesti doi poli geografici si mai ales culturali, intre Orient si Occident, se desfasoara istoria calatorilor romani si a literaturii care consemneaza calatoriile lor. Prezentarea acestor calatorii, ca si analiza felului in care ele sint visate, realizate si scrise, se face in cele trei parti ale cartii: pina la sfirsitul secolului al XIX-lea, cind ia nastere turismul modern; de la Odobescu si Macedonski pina la Primul Razboi Mondial, si calatoriile epocii interbelice. Impreuna cu alte evolutii din spatiul public, acest parcurs reflecta treptata cristalizare a unei identitati nationale.
 
Din cuprins:
Cum calatoresc oamenii vechi si cum calatoresc oamenii noi: Jurnalul deputatiei la Tarigrad si Gheorghe Asachi - Dinicu Golescu: calatoria ca roman utopic - Ion Heliade Radulescu: „Voiam sa vad Parisul” - Alexandru Odobescu: „Ploaia e ca un tain dumnezeiesc al Engliterii” - Ion Codru-Dragusanu: „Dorul meu e sa colind lumea si sa-mi adun esperiinta” - Emil Racovita: „In mijlocul marii plutesc muntii de gheata” - Constantin Stere: „Tarance romance care cinta la pian!” - Matila Ghyka: „Pofta mea neostoita pentru calatorii” - Mihai Tican Rumano: „M-am pomenit pe un vapor...” - Mircea Eliade: „Tarimurile de vis le voi cunoaste” - Ocolul pamintului in trei carti.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.101 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.