Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Leadership academic clujean (1919-2019) - Vasile Puscas

Leadership academic clujean (1919-2019) - Vasile Puscas
-10%
Preț: 54,00 lei
60,00 lei (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Miercuri, 1 Apr. 2020
ISBN: 9786067974430
Anul publicării: 2019
Pagini: 460
Categoria: Sociologie
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Proiect editorial dedicat Universitatii clujene la o suta de ani de la infiintare, aparut sub egida Fundatiei Transilvania Leaders
Coordonatori: Vasile Puscas, Veronica Turcus, Serban Turcus
Prefata de Marius Bojita. Studiu introductiv si Nota asupra editiei de Vasile Puscas
Imagine coperta I si imagini forzat: fresca de Costin Petrescu, Auditorium Maximum, Universitatea Babes-Bolyai (foto: Cristian Muntean)
Editie de lux
Colectia Istorie contemporana este coordonata de Prof. Univ. Dr. Vasile Puscas
 
„Astazi se considera ca leadership-ul academic, desigur exercitat intr-o institutie/organizatie academica, are menirea de a genera viziunea/misiunea acelei institutii care se preocupa de stiinta, cercetare si educatie, sustinand idei si propuneri creative pe care sa le realizeze in ambianta institutionala guvernata. […] Liderii Universitatii interbelice clujene au promovat o larga deschidere spre comunitatea academica si stiintifica internationala, construind un prestigiu institutional si comunitar deosebit al Clujului, o reputatie locala, nationala si mondiala. […] Cei mai multi lideri academici au rememorat lectia programatica a lui Vasile Parvan din 1919, Datoria vietii noastre, asumandu-si nu doar responsabilitatea manageriala, ci si pe cea spirituala, fiind dispusi sa accepte ca aveau o raspundere si fata de societate. […] Astazi, mai mult ca oricand, trebuie sa cream cadrul pentru un «proiect in devenire» care, in opinia noastra, ar putea reconstrui nu doar o comuniune academica si mai puternica si prestigioasa in Cluj-Napoca, ci si o structura institutionala in care cele mai importante universitati clujene sa-si uneasca energiile si potentialul pentru a face fata provocarilor secolului al XXI-lea, inclusiv viitoarelor solicitari ale societatii romanesti.” (Vasile Puscas)
* * *
„In acest an (2019) se implineste un veac de la refondarea Universitatii din Cluj, un demers care a ingemanat vointa autoritatilor statului roman si a intelectualilor din toate provinciile Romaniei si, mai ales, a celor din Transilvania. Fundamentele puse de Generatia Marii Uniri si de procesul reconstructiei Universitatii din Cluj au creat o mareata traditie universitara care a sprijinit si impulsionat aspiratiile spre «valori vesnice» si munca tenace a urmatoarelor generatii de universitari clujeni. Prin fisele bio-bibliografice ale rectorilor si conducatorilor institutiilor universitare clujene din ultimul secol, intocmite de unii dintre fostii rectori si istorici clujeni din zilele noastre, Clubul Rectorilor al Fundatiei Transilvania Leaders a dorit sa readuca in memoria contemporanilor chipuri si fapte ale inaintasilor nostri care, in diferite epoci istorice, au depus eforturi intelectuale si manageriale deosebite pentru ca noi, cei care evocam Centenarul Universitatii Romanesti din Cluj, sa putem ura mediului academic clujean actual si celui viitor sa intreprinda ceea ce va duce Alma Mater Napocensis spre dezideratul care suntem convinsi ca i se cuvine: VIVAT, CRESCAT, FLOREAT.” (Marius Bojita)
* * *
„Volumul Leadership academic clujean (1919-2019) isi are originea in discutiile colegiale ale membrilor Clubului Rectorilor, din cadrul Fundatiei Transilvania Leaders. Pe parcursul celor cinci ani de intalniri sistematice in care fostii rectori ai universitatilor clujene au fost invitati sa continue a-si impartasi experientele profesionale si manageriale, acumulate pe parcursul carierei lor academice si a celei de lider academic, s-a vorbit mult despre Centenarul Marii Uniri, dar si despre Centenarul refondarii pe baze romanesti a Universitatii Daciei Superioare din Cluj, in 1919. Un subiect preferat al actualilor membri ai amintitului Club al Rectorilor din Cluj-Napoca a fost despre lectiile si sugestiile pe care le-au extras din modul cum diferiti lideri academici clujeni au condus Universitatea, implicarea lor in procesele modernizatoare ale Clujului, Transilvaniei si Romaniei in ultimul secol. Unii dintre rectorii universitatilor clujene au devenit adevarate legende nu doar in propria universitate, dar si in intreaga comunitate academica, fiind efigii respectate si de majoritatea clujenilor. Un istoric de la Universitatea Babes-Bolyai a publicat (2013) un scurt volum de prezentare a rectorilor respectivei institutii de invatamant superior, dar prestigiul si evolutia Clujului universitar se datoreaza si celorlalte universitati care au functionat in acest oras. Motiv pentru care Clubul Rectorilor a propus sa sustina publicarea in acelasi volum a unor scurte biografii ale rectorilor care au condus toate institutiile de invatamant superior din Cluj, drept cinstire a Centenarului refondarii, in 1919, a Universitatii din Cluj.” (Vasile Puscas)

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.048 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.