Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Libertatea religioasa pentru binele tuturor. Abordare teologica a provocarilor contemporane

Libertatea religioasa pentru binele tuturor. Abordare teologica a provocarilor contemporane
Preț: 10,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Luni, 2 Noi. 2020
ISBN: 9786065784048
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 90
Categoria: Religie
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Documentul Libertatea religioasa pentru binele tuturor. Abordare teologica a provocarilor contemporane, publicat in anul 2019, cu aprobarea Papei Francisc, a fost elaborat de o subcomisie a Comisiei Teologice Internationale. Textul documentului reafirma ca libertatea religioasa, in dimensiunea sa individuala si comunitara, se afla la baza tuturor celorlalte libertati si promoveaza nu hegemonii sau privilegii, ci binele pentru toti.

Documentul porneste de la invatatura declaratiei conciliare Dignitatis humanae din 1965 si de la receptarea sa de catre magisteriul bisericesc si de teologie dupa Conciliul al II-lea din Vatican. Apoi, sub forma unui cadru sintetic de principii, mai ales antropologice, ale intelegerii crestine a libertatii religioase, trateaza despre libertatea religioasa a persoanei mai intai in dimensiunea sa individuala si apoi in dimensiunea sa comunitara, subliniind intre altele valoarea comunitatilor religioase drept corpuri intermediare in viata sociala.

In continuare, documentul ia in consideratie libertatea religioasa in raport cu statul si ofera anumite precizari referitoare la contradictiile prezente in ideologia acelei conceptii despre un stat neutral din punct de vedere religios, etic si valoric. In sfarsit, trateaza despre contributia libertatii religioase la convietuirea si pacea sociala, pentru a pune in evidenta apoi rolul central al libertatii religioase in misiunea Bisericii, astazi.

Intentia Comisiei a fost, mai intai, sa propuna o aducere la zi a receptarii declaratiei conciliare Dignitatis humanae, apoi sa explice ratiunile unei juste integrari – antropologica si politica – dintre aspectul personal si cel comunitar al libertatii religioase. Exigenta acestei clarificari deriva din nevoia ca si doctrina sociala a Bisericii sa tina cont de evidentele istorice cele mai relevante ale noii experiente globale.

Pr. dr. Stefan Lupu

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.094 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.