Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Nietzsche si muzica - Cristina Maria Sarbu

Nietzsche si muzica - Cristina Maria Sarbu
Preț: 15,75 lei
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Vineri, 23 Oct. 2020
ISBN: 9789738697096
Anul publicării: 2005
Pagini: 148
Format: 13x20
Categoria: Filosofie
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE


Viata marelui ganditor german, supranumit sihastrul de la Sils Maria, a fost plina de stralucire dar si de aspecte mai putin cunoscute publicului larg. Intre acestia se numara patima fata de muzica a autorului Stiintei vesele si Asa grait-a Zarathustra dar si relatia de formare si de profunda iubire avuta cu Richard Wagner si sotia sa, minunata Cosima – prezente vii in aceasta monografie eseistica, ce contine fragmente din corespondenta acestor monstri sacri ai culturii universale, corespondenta in urma lecturii careia te alegi cu o imagine calda, expresiva.
„Dedicam aceasta cercetare legaturii de mare profunzime pe care filosoful german Friedrich Nietzsche a avut-o, pe plan spiritual, cu genialul compozitor, german si el, Richard Wagner.
Aceasta legatura – unica in felul ei –, care i-a marcat profund pe cei doi creatori si a determinat aparitia unor scrieri filosofico-muzicale de referinta atat pentru stiinta filosofiei cat si pentru arta muzicii, a implicat puternic si o a treia persoana, pe sotia lui Richard Wagner, Cosima Wagner, Nascuta Liszt. Ea ajunge sa ocupe un loc central si in viata lui Nietzsche, in tripla ipostaza de sotie a prietenului, de om de cultura si finete spirituala si, in final, de femeie pretuita si iubita ca nici o alta – ideal inaccesibil. Am pastrat mereu in centrul atentiei figura poetului, filosofului si compozitorului Friedrich Nietzsche pentru care muzica a existat atat „inainte” cat si „dupa” episodul Wagner. Este impresionanta legatura celui care manuieste cuvantul cu atata forta, fermitate si convingere cu inefabila lume a sunetelor celor mai profunde sentimente.

Inainte de a incepe expunerea, desi cele trei „personaje” principale implicate in „poveste”, sunt, cu siguranta, bine cunoscute, consideram totusi necesar, sa oferim o concisa „fisa de dictionar” menita a reimprospata memoria cititorului nostru. Obiectiv, dimensiunile prezentarii filosofului, poetului si compozitorului Friedrich Nietzsche vor fi mai mari, caci lucrarea de fata urmareste pas cu pas intreaga viata a creatorului pentru care muzica a fost, intotdeauna, un element vital.
Cercetatorii afirma ca, in sinteza istoriei culturii europene, filosoful german reprezinta „…un teribil punct de interogatie pe drumul determinat de catre mostenirea antica si de doua milenii de crestinism – pe care omul european se afla angajat pana in prezent”.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

13,00 lei
14,45 lei (-10,03%)
Created in 0.059 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.