Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Noua Europa. Identitate si model european, volumul I - Iordan Gheorghe Barbulescu

Noua Europa. Identitate si model european, volumul I - Iordan Gheorghe Barbulescu
-10%
Preț: 51,98 lei
57,75 lei (-9,99%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Joi, 24 Sep. 2020
ISBN: 9789734651283
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 624
Format: 160x235 mm.
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

In perioada 2000-2015, Uniunea Europeana a intrat intr-o noua etapa semnificativa a devenirii sale, comparabila cu inceputurile Comunitatilor Europene din anii 1950 si cu trecerea de la comunitati economice la uniune politica din 1992. Iordan Gheorghe Barbulescu arata cum Europa s-a transformat dupa un model social-liberal, centrat pe individ, pace, cooperare, dialog si negociere.
Analizind noua identitate europeana, care are la baza, pe de o parte, valorile, democratia si cetatenia UE asociate economiei sociale de piata si, pe de alta parte, federalismul si constitutionalismul, autorul sustine ca aceasta nu va avea ca efect destramarea Uniunii Europene, ci, dimpotriva, consolidarea ei pe plan intern si impunerea ei la nivel international, acestea din urma promovind un model viabil de globalizare regional-continentala. Lucrarea face parte dintr-un ciclu numit Noua Europa, celelalte volume cuprinzind o analiza a constructiei politice europene, a institutiilor si deciziei in UE, a politicilor publice europene si, in fine, un amplu dictionar de concepte europene. Prin tematica sa comprehensiva, Noua Europa se adreseaza atit studentilor si profesorilor interesati de problematica europeana, cit si profesionistilor din domeniu.

Din cuprins:
Istoria Ideii Europene, istorie a unificarii si integrarii• Teorii si modele de integrare• Obiectivele si actorii UE• Metoda, natura si progresivitatea integrarii• Noua ordine juridica europeana• Competente formale si materiale. Politici publice europene• Extinderea, necesitate politica si oportunitate istorica• Impactul extinderii si unificarii• Europa, un nou model de societate• Europa federal-interguvernamentala• Europa economiei sociale de piata• Europa politica• UE, sinteza politico-juridica a unei federatii de state-natiuni reglementata de o constitutie materiala
 

Iordan Gheorghe Barbulescu, profesor universitar doctor in cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), Bucuresti, Jean Monnet Chair. Incepind cu 2006, decan al Departamentului de Relatii Internationale si Integrare Europeana (SNSPA), iar din 2012 presedinte al Senatului Scolii Nationale. Diplomat in serviciul Ministerul Afacerilor Externe roman (1997-2004), indeplinind mai multe functii, intre care si cea de director adjunct al Directiei Generale Uniunea Europeana si director la Directia America Latina. Pentru activitatea sa diplomatica i-a fost conferit, in anul 2002, Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Cavaler. Domeniile de expertiza profesionala: studii europene, diplomatie, relatii internationale si evaluarea de programe si politici publice. Autor a 13 carti si monografii si a sute de articole, analize, rapoarte si studii publicate la nivel national si international. Membru in numeroase asociatii profesionale si expert/manager in diverse proiecte/programe nationale si europene. Incepind cu noiembrie 2010 este presedinte al Asociatiei Romane de Relatii Internationale si Studii Europene (asociatie membra a European Community Studies Association – ECSA). La Editura Polirom a mai publicat Procesul decizional in Uniunea Europeana (2008) si Dictionar explicativ trilingv al Uniunii Europene. Trilingual Dictionary of the European Union. Dictionnaire explicatif trilingue de l’Union européenne (impreuna cu Daniela Rapan) (2009).

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.061 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.