Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

O noapte cu Molly Bloom - Mircea Mihaies

O noapte cu Molly Bloom - Mircea Mihaies
-5%
Preț: 71,20 lei
74,95 lei (-5%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Joi, 11 Iun. 2020
ISBN: 9789734679478
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 512
Categoria: Beletristica
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

„Un evantai multicolor: cu acest obiect in minte, m-am aventurat in scrierea cartii de fata, animat de gindul secret de a construi un Anti-Ulysses. Fascinat de fiinta de hirtie care, simultan, se ascundea si atragea atentia asupra siesi, am inceput sa explorez un continent al feminitatii explozive si tainice, misterioase si accesibile, travestite si autodemascate. E povestea unui personaj care ilustreaza acut si submineaza radical ideea de pasiune amoroasa in cultura occidentala a ultimelor secole. Molly Bloom e si „nevasta vesela” din Windsorul shakespearian, e si Moll Flanders, si Fanny Hill, si sora mai mica si mai putin nevrotica, dar mai indrazneata a Annei Karenina si a Emmei Bovary, si Justine a lui Sade, si Venus in blanuri, si eroina unei Histoire d’O ce n-a mai fost scrisa, si o Simone de Beauvoir avant la lettre. E intruparea senzualitatii si a nerusinarii, a visarii exaltate si a tinjirii deznadajduite. Am descoperit astfel drama luciditatii, a compasiunii (si autocompasiunii) unei femei ce pare sclava instinctelor fizice, dar care se releva a fi stapina absoluta a intuitiilor si viziunilor luminoase despre iubire. Deschise, partile dispuse radial ale evantaiului sint un elogiu adus femeii si feminitatii, supletei inteligentei si mladierii pasiunilor ce-si cer dreptul la exprimare artistica. Molly Bloom se afla la rascrucea mentalitatilor, perceptiilor si sensibilitatilor premoderne si moderne. Atunci cind nu le-a infrint, a stiut sa-si faca din ele un aliat. Le-a cucerit ori si le-a asumat, in toate ipostazele ei: Molly imperiala. Molly impudica. Molly carusel. Molly naturalis. Molly triplex. Molly din Troia. Molly de piatra. Molly postmeridian. Molly nocturna. Molly sola. Molly asamblaj. Molly mille-feuilles. Molly grande-bouffe.” (Mircea Mihaies)

Mircea Mihaies (n. 1 ianuarie 1954) este profesor de literatura engleza si americana la Universitatea de Vest din Timisoara. Intre 2005 si 2012 a fost vicepresedinte al Institutului Cultural Roman. Redactor-sef al revistei Orizont. Volume publicate: De veghe in oglinda (1989); Cartea esecurilor. Eseu despre rescriere (1990); Femeia in rosu (1990, in colaborare cu Adriana Babeti si Mircea Nedelciu); Cartile crude. Jurnalul intim si sinuciderea (1995); Victorian Fiction (1998); Masca de fiere (2000); Atlanticul imaginar (2002); Scutul lui Perseu (2003); Viata, patimile si cintecele lui Leonard Cohen (2005); Metafizica detectivului Marlowe (2008, tradus in Statele Unite in 2014); Despre doliu. Un an din viata lui Leon W. (2009); Ultimul Judt (2011); Ce ramine. William Faulkner si misterele tinutului Yoknapatawpha (2012); Istoria lui Corto Maltese, pirat, anarhist si visator (2014); Ulysses, 732. Romanul romanului (2016). A publicat sase volume in colaborare cu Vladimir Tismaneanu. Lucreaza la o biografie fictionala a personajului Molly Bloom.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.085 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.