Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Protectia juridica a programelor pentru calculatoare - Ramona Anca Denisa Dumitrascu

Protectia juridica a programelor pentru calculatoare - Ramona Anca Denisa Dumitrascu
-5%
Preț: 75,05 lei
79,00 lei (-5%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Joi, 15 Apr. 2021
ISBN: 9786063907944
Anul publicării: 2021
Pagini: 426
Categoria: Carti drept
Activitatea Grup DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Apreciem ca multe dintre ambiguitatile generate de interpretarea naturii complexe a programului pentru calculator, care, in intentia de a clasifica, cataloga si reglementa aceasta creatie in tiparele legislative cunoscute, reuseste sa genereze noi si cateodata absurde ipoteze de interpretare, ar putea fi clarificate prin reglementarea printr-un act special dedicat acestora. Ca atare, modelul coreean sau cel brazilian, care a adoptat o lege speciala destinata reglementarii protectiei creatiilor intelectuale, pare a fi unul potrivit. Din ratiuni promovate de OMPI si TRIPS, ideal ar fi ca legislatia speciala destinata programelor de calculator sa porneasca de la adoptarea unor directive valabile in toate statele membre, texte care sa reglementeze si o durata de protectie de cca 3-5 ani.

Ca atare, in plan practic, lucrarea propune o abordare particulara a programelor pentru calculator prin stabilirea unor tipare de protectie specifice, dar care sa combine atat principiile protectiei recunoscute operelor literare pentru codul sursa, cat si caracterul profund inovativ al solutiilor tehnice pe care le ofera programele pentru calculator, permitand interoperabilitatea si garantand o protectie prin licenta o perioada mult mai scurta.

Consideram ca este necesara o abordare mai practica a drepturilor de proprietate intelectuala derivand din programe pentru calculator, o abordare care sa iasa din teoreticul dogmatic si dihotomia drept de autor/brevet si care sa constientizeze, prin principii si reglementari specifice, realitatea revolutionarii intregii noastre existente de existenta programelor pentru calculator: acestea au incetat definitiv sa fie tratate ca opere de arta caracterizate prin unicitate si, cu atat mai putin, sa reprezinte fiecare in parte o inventie demna de exclusivitate.
 
Intrucat crearea si utilizarea programelor de calculator este in esenta rezultatul activitatii creative umane, apare nevoia de pozitionare si clasificare, precum si de definire a drepturilor, obligatiilor si protectiei juridice a subiectilor si obiectelor implicate in aceste relatii juridice.
Autorul analizeaza un subiect de mare actualitate si demonstreaza faptul ca, in ultimii ani, sistemul legal actual de protectie a programelor de calculator si-a atins limitele, fiind mai mult o piedica in calea cercetarii si dezvoltarii. Utilizarea tehnologiei digitale, in special prin crearea de programe de calculator, afecteaza legea si, in consecinta, duce la necesitatea ajustarii mecanismelor juridice deja stabilite sau a crearii de noi reglementari legale in acest domeniu.
Prin investigarea legislatiei internationale si nationale precum si printr-o analiza extinsa de drept comparat, autorul cauta cea mai eficienta forma de protectie a programelor de calculator.

Bogdan Bucatariu

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.107 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.