Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Publicistica lui Ion Brad - Mihai Cistelican

Publicistica lui Ion Brad - Mihai Cistelican
-20%
Preț: 74,40 lei
93,00 lei (-20%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Joi, 15 Apr. 2021
ISBN: 9786061717712
Anul publicării: 2021
Pagini: 428
Categoria: Beletristica
Activitatea Grup DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Lucrarea de fata abordeaza toata literatura nonfictiva a lui Ion Brad si este structurata in 12 capitole, multe fiind impartite in subcapitole, asa cum sta bine unei lucrari stiintifice.

Astfel, la inceput, autorul explica motivele si contextul in care a acceptat sa faca o teza despre Ion Brad, realizeaza un portret al scriitorului, apoi trece la analiza primelor articole ale lui Ion Brad, publicate in ziarul clujean Lupta Ardealului. De remarcat ca aceste articole sunt descoperirea autorului lucrarii de fata, pentru ca nici Ion Brad insusi nu isi mai amintea de ele.

Se comenteaza apoi colaborarea poetului la cateva publicatii importante: Almanahul literar (devenit ulterior Steaua), Cravata rosie, Luceafarul, Scanteia tineretului, Gazeta literara (unde a fost redactor-sef adjunct). Tot aici se analizeaza articolele publicate in anii ’50, in ipostaza asumata de aparator al Blajului, gest extrem de curajos, avand in vedere ca doar cu cativa ani inainte, respectiv in 1948, Biserica Greco-Catolica fusese scoasa in afara legii, iar Blajul era centrul cel mai important al acestei biserici.

Extrem de interesant, in contextual reliefarii vietii si activitatii scriitorului, este si capitolul in care sunt analizate documentele referitoare la Ion Brad, existente in arhivele PCR si in unele buletine informative ale Securitatii. Asa cum se stie, membrii CC al PCR nu puteau avea dosare de urmarire informativa la Securitate, dar referinte la Ion Brad exista in dosarele altor personalitati.

Tot in premiera este analizata activitatea publicistica a lui Ion Brad dupa evenimentele din decembrie 1989, desfasurata in publicatii precum Adevarul literar si artistic, Curierul national, Diplomat club, Literatorul, Cetatea culturala (din Cluj-Napoca), Cronica romana, Agricultura Romaniei, Cultura, Flacara lui Adrian Paunescu (la ultimele doua a avut, mai multi ani, rubrici permanente). De mentionat este aici si revista Acasa, pe care a intemeiat-o si condus-o impreuna cu fratele sau, Alexandru Brad, publicatie care ar merita sa dainuie, in acelasi format si cu acelasi profil, chiar daca si numai cu o aparitie pe an, pentru ca aceasta revista a fost gandita din start ca o alternativa la multe reviste literare elitiste, care apar astazi.

 Ilie Rad

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.122 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.