Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Republica de la Ploiesti si inceputurile parlamentarismului in Romania - Silvia Marton

Republica de la Ploiesti si inceputurile parlamentarismului in Romania - Silvia Marton
-12%
Preț: 29,92 lei
34,00 lei (-12%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9789735051600
Editura:
Anul publicării: 2016
Ediția: 1
Pagini: 312
Categoria: Stiinte
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

„«Republica de la Ploiesti» a intrat in limbajul comun ca un alt nume dat esecului comic si nepotrivirii mijloacelor cu scopul idealizat. Daca il reducem la actiunile din ziua de 8 august 1870, episodul poate fi cu greu eliberat din registrul in care l-a fixat Caragiale. Miscarea trebuie abordata insa in contextul anilor 1866–1871. Cu tot eclectismul si incoerentele ei, a existat o gandire politica antidinastica, republicana si «democrata» care trebuie pusa in lumina. Este ambitia acestui volum, un eseu asupra ideilor politice ale vremii si asupra modului in care actorii episodului republican isi explica actiunile si deciziile.
Miscarile antidinastice si republicane initiate de liberalii radicali munteni («rosiii») releva, de fapt, existenta unei profunde crize constitutionale. Prin ideile-cheie pe care le apara cu convingere – suprematia constitutiei, dreptul poporului de a se opune despotismului, suveranitatea poporului, limitarea prerogativelor executivului, responsabilitatea ministrilor in fata majoritatii din Camera, legislativul monocameral, urgenta unui nou 1848 la 1870, garantarea libertatilor politice, neamestecul strainilor in afacerile interne si afirmarea suveranitatii interne si externe a statului –, «rosiii» cultiva conflictul si il considera legitim. Ei nu sunt teoreticieni ai politicului, dar gandesc politic, dezbat politica si sunt oameni ai actiunii.
«Republica de la Ploiesti», punctul culminant al seriei de actiuni republicane, devine astfel revelatorul unui anumit tip de republicanism parlamentar si al unei dinamici institutionale si electorale ce permite asezarea parlamentarismului. De aceea, nu putem reduce ideile actorilor de la 1870 si practicile lor electorale la simple interese conjuncturale si nici la registrul comic al lui Caragiale. «Rosiii» merita cu prisosinta sa fie luati si in serios.“ (Silvia MARTON)
 
SILVIA MARTON este doctor in stiinte politice la Universitatile din Bucuresti si din Bologna. Preda la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. Alumna Colegiului Noua Europa din Bucuresti si a Wissenschaftskolleg din Berlin. Profesor invitat la Écoles des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, si la Universitatea din Avignon. A primit ordinul Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques al guvernului francez. A publicat: La construction politique de la nation. La nation dans les débats du Parlement de la Roumanie (1866–1871) (Institutul European, 2009); Penser le XIXe siècle. Nouveaux chantiers de recherche (coordonator, impreuna cu Constanta Vintila-Ghitulescu; Editura Universitatii „Al. I. Cuza“, 2013); L’État en France et en Roumanie aux XIXe et XXe siècles (coordonator, impreuna cu Anca Oroveanu si Florin Turcanu; NEC, 2011). Numeroase studii in volume colective din tara si din strainatate.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.055 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.