Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Sacrul si puterea politica. Abordari psihosociale ale imaginarului colectiv - Sebastian Fitzek

Sacrul si puterea politica. Abordari psihosociale ale imaginarului colectiv - Sebastian Fitzek
-5%
Preț: 40,85 lei
43,00 lei (-5%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Luni, 26 Oct. 2020
ISBN: 9786062611989
Anul publicării: 2020
Pagini: 282
Categoria: Stiinte
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Cartea abordeaza subiectul imaginarului colectiv analizat dintr-o perspectiva psihosociala, accentul venind pe raportul dintre sacru si puterea politica. Autorul Sebastian Fitzek aduce o contributie de valoare la studiul unor teme de real interes in lumea academica, demonstrand ca temele abordate sunt de actualitate si necesare pentru dezvoltarea stiintelor politice si psihosociale. Complexitatea intrebarilor si a raspunsurilor pe acest subiect dificil se cristalizeaza printr-o abordare psihanalitica de o deosebita valoare intelectuala adusa printr-un aport metodologic multidisciplinar.   
Sacrul este insasi originea din care deriva puterea politica, imprumutandu-i o parte din caracteristicile si trasaturile genealogice fenomenului religios. Admiratia, ca raport intre superior si inferior, credinta intr-o fiinta superioara/supranaturala si credinta in nemurirea sufletului (teza paradisului si credinta intr-o lume superioara viitoare) sunt cele trei axiome care pun bazele politicului ca forta de reglare, conservare si conducere a societatilor umane. Raportul intre oameni si zei se reitereaza, pe plan imanent, in raportul dintre guvernanti si guvernati, lumea sacra fiind modelul superior de referinta al tuturor aspiratiilor noastre. Teleologia actiunii umane urmareste teleologia actiunii divine. Lumea divina este ultimul act al imaginatiei in care sacrul isi impune vointa si propria sa versiune. Fericirea suprema este locul ultim, care activeaza toate credintele umane primind miscare si sens prin verbele: „a perfectiona” a „imbunatati”, a „mantui” aici si dincolo de lumea noastra materiala. Corectarea continua a lumii fizice este prima sarcina a politicului. Puterea politica devine, astfel, un atribut al sacrului. Ambele concepte justifica relatia: sacru - puterea politica, un cuplu categorial care face parte din matricea fenomenului politic. Autorul explica in detalii mecanismele psihosociale de manifestare a cuplului categorial sacrul si puterea politica in raport cu imaginarul colectiv si in raport cu dezvoltarea psihanalitica a personalitatii de la individ la comunitate. De asemenea, autorul prezinta si o serie de studii de caz relevante subiectului care pune in lumina continuitatea sacrului in societatea contemporana. Toate aceste aspecte sunt de interes pentru oricine doreste sa aprofundeze studiul societatilor, a fenomenului religios si politic dintr-o perspectiva psihanalitica de calitate. 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.056 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.