Mosii Delfin
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Sisteme administrative din state ale Uniunii Europene (Armenia Androniceanu)

Sisteme administrative din state ale Uniunii Europene (Armenia Androniceanu)
Preț: 36,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9786062803049
Editura:
Anul publicării: 2015
Ediția: I
Pagini: 288

DESCRIERE

Imi propun ca prin acest volum sa reusesc sa conving cat mai multi tineri studenti, functionari publici, oameni politici si alte persoane interesate ca un sistem administrativ reprezinta structura de rezistenta a oricarui stat si ar trebui sa functioneze pe baza unor principii de eficienta si eficacitate

Prin aceasta lucrare, as vrea ca cititorii sa dobandeasca nu numai cunostinte, dar si convingeri noi, care sa-i ajute sa-si schimbe unele perceptii si mentalitati. Una dintre aceste convingeri, se refera la faptul ca autoritatile si institutiile statului reunite intr-un sistem administrativ reprezinta coloana vertebrala a acestuia, iar starea de sanatate a unei societati este o proiectie clara a starii de sanatate a acestui „organism viu”. 

De asemenea, as vrea ca cititorii sa inteleaga ca nici un sistem administrativ nu este perfect, pentru ca nu cred ca exista perfectiune in vreun domeniu. Dar, este dovedit faptul ca, organizarea si functionarea eficienta a unui sistem administrativ influenteaza direct nivelul de dezvoltare al unui stat si standardul de viata al cetatenilor acestuia. 

Prin urmare, putem evalua un sistem administrativ daca privim la efectele pe care acesta le genereaza in toate domeniile vietii economice si sociale dintr-o tara. Mai precis, ar fi potrivit sa cunoastem si sa analizam indicatorii macroeconomici si sociali, pe cei de dezvoltare umana, de nivel de trai, etc., ca sa ne dam seama de puterea economica a unui stat, de cat de bine traiesc cetatenii dintr-o tara, cat de fericiti sunt acestia, cat de puternica este moneda nationala, cat de curat este aerul pe care il respira oamenii, cat de sanatosi sunt acestia, etc. 

In sistemele administrative, mai exact in autoritati si institutii publice, sunt proiectate strategiile si politicile nationale si sectoriale de redresare sau de dezvoltare. Prin urmare, este extrem de important ca aparatul administrativ al unui stat sa aiba o structura institutionala eficienta si resurse umane eficace.  

Proiectarea si reproiectarea sistemelor administrative sau a componentelor acestora sunt procese deosebit de complexe si costisitoare, dar schimbarile trebuie facute ori de cate ori prin analizele profesioniste se dovedeste ca acestea sunt necesare.In opinia mea, in lume exista diferite sisteme administrative, unele bine organizate, altele mai putin bine sau prost organizate, iar in functie de situatie putem vorbi de state puternic dezvoltate, mediu dezvoltate, slab dezvoltate sau subdezvoltate. Prin urmare, nu bogatia naturala si/sau pozitia geo-strategica a acestora genereaza diferentele intre state, ci modul de organizare si functionare a sistemelor administrative in care resursele umane sunt esentiale, va fi intotdeauna unul din factorii care va face diferenta intre ele. 

Sunt nenumarate schimbarile care ar trebui sa aiba lor in sistemele administrative din diferite state, dar, in opinia mea, primul nivel unde ar trebui sa se intample schimbarea este cel mental. Oamenii politici si functionarii publici profesionisti din sistemele administrative, dar si cetatenii unei tari trebuie sa aiba convingerea ca ei sunt principalii „artizani” ai vietii economice si sociale din tara lor. Cei care sunt in sistem in posturi si functii politice si administrative il pot adapta corespunzator nevoilor exprimate prin vot de cei din afara acestuia. Relatia este una extrem de simpla si ar trebui dezvoltata cu consecventa in iteratii progresive succesive, pana cand mecanismul administrativ ajunge sa ofere ceea ce o tara si cetatenii ei isi doresc, in esenta un stat de drept functional, libertate si prosperitate.

Lucrarea de fata este structurata pe patru capitole, care ofera cititorului nu numai date si informatii despre diferite sisteme administrative, dar si concepte, modele si abordari noi si provocatoare pentru o administratie moderna si eficienta. 

Primul capitol, aduce in atentia cititorului trei concepte destul de putin utilizate in sistemele administrative, respectiv: misiunea, scopul si obiectivele unui sistem administrativ. Aceasta pentru ca, in opinia mea, dupa ce cunoastem problemele prioritare/nevoile pe care trebuie sa le satisfaca un sistem administrativ, este esential sa fie stabilite si repartizate obiectivele administrative, apoi trebuie responsabilizate persoanele din institutiile implicate in indeplinirea acestora. In continuare sunt prezentate si explicate cateva notiuni de baza, cum ar fi: organizarea administrativ-teritoriala; organizarea administrativ-institutionala si componentele acesteia din urma, de care cititorul are nevoie pentru a intelege cum functioneaza administratiile statelor europene.  

Capitolul al doilea, este rezervat unui proces extrem de complex care are loc in Europa si la care iau parte toate statele membre ale Uniunii, respectiv europenizarea. Sunt prezentate si explicate aspectele de context, dar si de continut, diversele abordari ale procesului, mecanismele si modelele europenizarii, dar si efectele acesteia.   

Capitolul al treilea, este unul de amploare care contine o prezentare sintetica si sistematica a modului de organizare si functionare a administratiilor din Europa, avantajele comparative ale sistemelor din cele zece state membre selectate: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Franta, Germania, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Polonia si Suedia.   

Capitolul al patrulea, se detaseaza de abordarile traditionale din administratia publica si ofera cititorului o dimensiune administrativa noua, cu o baza economica, pe care o consider esentiala in noul context european si international. Frecvent, reprezentantii politici din diferite state afirma ca functionarea sistemelor administrative din statele lor costa din ce in ce mai mult, iar aceste cresteri ale cheltuielilor publice nu se regasesc proportional in evolutiile principalilor indicatori macroeconomici si socio-umani din tarile lor. Pornind de la conceptul general de eficienta economica, in aceasta carte sunt prezentate si explicate concepte noi, cum ar fi: eficienta administrativa si eficacitatea. Pe baza celor doua concepte, este propusa o noua Teorie Administrativa Bazata pe Obiective si Rezultate (TABOR-A), care cred ca ar putea sa devina o baza de referinta pentru orice sistem administrativ, ai carui reprezentanti doresc sa treaca intr-o alta etapa de dezvoltare administrativa, care sa ofere nu numai garantie si incredere in statul de drept, dar si prosperitate continua cetatenilor sai.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.4961 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.