Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Societate civila, democratie si constructie institutionala - Andrada Nimu, Cristian Pirvulescu, Arpad Todor (coord.)

Societate civila, democratie si constructie institutionala - Andrada Nimu, Cristian Pirvulescu, Arpad Todor (coord.)
-5%
Preț: 28,45 lei
29,95 lei (-5,01%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Miercuri, 4 Mar. 2020
ISBN: 9789734663040
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 304
Format: 130x200 mm.
Categoria: Stiinte Umaniste

DESCRIERE

„Cit de activa este societatea civila in protejarea democratiei si a statului de drept? Care sint principalele obstacole in calea unei implicari mai ample a societatii civile in procesul de luare a deciziilor la nivel local si central? Cum pot fi stimulati cetatenii sa se implice in luarea deciziilor care vizeaza comunitatea? Volumul raspunde la aceste intrebari pornind de la studiile si cercetarile de teren efectuate de autori, care analizeaza implicarea ONG-urilor in procesul de consultare publica si in promovarea bunei guvernari, problematica finantarii sectorului neguvernamental, precum si rolul unor organizatii cu obiect de activitate specific. Bazate pe o ampla bibliografie adusa la zi, informatiile oferite sint de interes atit pentru politologi si analistii politici, cit si pentru membrii organizatiilor civile sau pentru publicul larg interesat de o analiza a societatii civile din Romania.” (Andrada Nimu, Arpad Todor)

„Prin natura sa «politica», societatea civila nu se poate izola – chiar atunci cind nu recunoaste acest lucru – de dezbaterea ideologica si de framintarile politice ale societatii contemporane. De aceea, pentru o mai buna intelegere a dimensiunii conceptului in prezent, este necesara o revizitare a sa din perspectiva evolutiilor in egala masura teoretice si practice. Este ceea ce isi propun autorii acestui volum, prin care se incearca sa se realizeze o radiografie a societatii civile, cu un accent particular asupra celei romanesti.” (Cristian Pirvulescu
 
Relatia societatii civile cu statul a avut o evolutie sinuoasa de-a lungul timpului. Volumul prezinta in special relatia acesteia cu institutiile politice, dar si aportul sau la construirea democratiei. A fost societatea civila un nucleu democratic de la inceput sau s-a dezvoltat treptat in aceasta directie? Cit de activa este acum in protejarea democratiei si a statului de drept? Pentru a raspunde la aceste intrebari, sint analizate implicarea ONG-urilor in procesul de consultare publica, in promovarea bunei guvernari si a calitatii activitatii politice sau problematica finantarii sectorului nonguvernamental. De asemenea, sint luate in considerare efectele educatiei si increderii asupra angajamentului civic, precum si rolul unor organizatii cu obiect de activitate specific. Lucrarea se bazeaza pe numeroase exemple concrete, studii si cercetari de teren efectuate de autori, oferind o radiografie a societatii civile romanesti. 

Din cuprins: 
Un concept cu geometrie variabila: societatea civila - Reglementari legale ale implicarii organizatiilor neguvernamentale in procesul de consultare publica, in promovarea bunei guvernari si a calitatii democratiei - Problematica finantarii in sectorul neguvernamental: dincolo de indicatori numerici, raportare si evaluare - Efectele educatiei si increderii asupra angajamentului civic - Proteste si societate civila. De la Rosia Montana la Colectiv.
 
Andrada Nimu are un doctorat in Stiinte Politice, este cercetatoare si cadru didactic asociat al Facultatii de Stiinte Politice din cadrul SNSPA Bucuresti. A scris o serie de articole pe teme precum mobilizarea femeilor in organizatii neguvernamentale din Romania si Polonia, efectele fondurilor de finantare externe asupra societatii civile, abordarile institutionaliste si calitatea democratiei. Interesele sale academice vizeaza societatea civila si miscarile sociale pentru drepturile femeilor si ale minoritatilor sexuale din Europa de Est, schimbarile postsocialiste din regiune, dar si sociologia organizatiilor.
 
Cristian Pirvulescu este politolog. Din 1992 preda cursuri de introducere in stiinta politica, politici comparate si institutii politice la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul SNSPA Bucuresti, unde este decan din 2005. Participa la dezbateri publice din Romania in presa scrisa si audiovizuala. Din 1999 pina in 2013 a fost presedintele Asociatiei Pro Democratia, iar din 2013 este presedinte de onoare al acestei organizatii. A publicat mai multe carti si articole de specialitate, intre care Politici si institutii politice (Editura Trei, 2000, 2002), Partide si sisteme de partide (Editura Universitatii „Dimitrie Cantemir”, 2000, 2007), Stiinta politica (Editura Universitatii „Dimitrie Cantemir”, 2001). Din 2007 este membru al Consiliului Economic si Social European (CESE), in cadrul caruia a redactat peste 20 de avize, in special in domeniile drepturilor omului, migratiei si educatiei. Din 2015 prezideaza Grupul Permanent de Studiu Imigratie si Integrare din cadrul CESE.
 
Arpad Todor este lector universitar al Facultatii de Stiinte Politice din cadrul SNSPA Bucuresti. A obtinut titlurile de doctor in Stiinte Politice si Sociale in cadrul European University Institute si doctor in Stiinte Politice in cadrul SNSPA Bucuresti. De asemenea, a colaborat, in calitate de expert, cu organizatii neguvernamentale precum Asociatia Pro Democratia si Ecopolis, fiind implicat in proiecte ce tin de reforma sistemului electoral, reforma constitutionala, introducerea unor mecanisme de transparentizare a procesului decizional sau analiza de politici publice in domeniul mediului si cel al dezvoltarii durabile. In perioada 2013-2015 a fost coordonatorul Forumului Constitutional. 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.062 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.