Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Suvenire contimpurane. Editie integrala - Gheorghe Sion

Suvenire contimpurane. Editie integrala - Gheorghe Sion
-5%
Preț: 9,49 lei
9,99 lei (-5,01%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Miercuri, 26 Feb. 2020
ISBN: 9789734643646
Editura:
Anul publicării: 2014
Pagini: 456
Format: 130x200 mm.
Categoria: Beletristica

DESCRIERE

Prieten cu Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, Grigore Alexandrescu, Mihail Kogalniceanu, Gheorghe Sion a trait din plin aventura generatiei pasoptiste din Moldova.
Dupa miscarea din martie 1848 de la Iasi, a fost dat in urmarire pe lista proscrisilor si a trebuit sa ia calea „emigratiunii patriotice”, prin Ardealul austriac, unde s-a aflat in multimea strinsa la Blaj pe 3/15 mai. A trecut apoi in Bucovina, la Cernauti si la mosia Cernauca a lui Hurmuzaki. Intors in tara dupa plecarea lui Mihai Voda Sturdza, a sustinut Unirea, apoi venirea unui principe strain.
Despre toate acestea Sion scrie pe larg in memorialistica sa, pe care o concepe ca pe o marturie a „istoriei mici”, impletita cu „istoria mare” a epocii.
 
„Singura odihna ce am gasit in orele de liniste este in citirea Suvenirelor contimpurane ce publici si care m-au interesat prea mult. Te indemn dar cu tot dinadinsul sa urmezi inainte, sa le completezi, caci mai ai multe de scris, ca sa lasi astfel un soi de chronica istorico-literara de mare pret pentru generatia actuala si cea viitoare. Bine ar face toti batrinii sa urmeze pilda lui Ion Ghica si a d-tale.” (Vasile Alecsandri)
 
G. Sion (1822-1892), scriitor, secretar general al Societatii Academice Romane si, ulterior, vicepresedinte al Academiei. Descendent al unei familii boieresti, a fost membru al miscarii pasoptiste din Moldova. A fost editor al Revistei Carpatilor si a avut o bogata activitate publicistica, in care a abordat o tematica diversa. A tradus din romanticii si clasicii francezi, a scris poezie si teatru, insa ramine cunoscut in primul rind prin memorialistica sa.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.058 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.