Am selectat, așadar, scriitori germani cu o poveste și o însemnătate specială pentru noi, românii, aceștia fiind originari din România. Dacă nu știați asta, v-o spunem noi! România și-a pus amprenta în Germania prin multitudinea de scriitori pe care îi are și i-a avut în această țară!

 

Herta Muller s-a născut pe 17 August, 1953, în... România, mama acesteia fiind româncă! Aceasta este laureată a premiului Nobel pentru Literatură, în anul 2009. Acesta fiind unul din multele premii pe care le deține! Herta Muller a scris cărți precum ”Animalul inimii”, ”Regele se înclină și ucide” și ”Patria mea era un sâmbure de măr - O discuție cu Angelik Klammer”, carte care reuneşte discuţiile purtate de autoare la Berlin, în decembrie 2013–ianuarie 2014, cu jurnalista austriacă Angelika Klammer. Titlul este un vers dintr-un distih pe care Herta Müller şi-l repeta mereu, ca pe o incantaţie, pentru a-şi da curaj când trebuia să meargă la interogatoriile de la Securitate: Patria mea era un sâmbure de măr, / căutându-mi drumul între seceră şi stea. Discuţiile refac drumul parcurs de Herta Müller din satul natal până la scriitoarea de azi şi laureata Premiului Nobel – este deci un volum autobiografic. Problematica e, în esenţă, cea cunoscută şi din alte opere literare şi eseistice ale autoarei, dar prin dialog amintirile şi reflecţiile ei dobândesc o acuitate deosebită.

 

Richard Wagner, scriitor și publicist de limba germană, originar din România, este al doilea soț a lui Herta Muller, mai sus menționată. Și-a început activitatea de scriitor în timpul liceului, în Timișoara, lucrări scrise și publicate în presa de limbă germană.

În 1987 a emigrat în Germania unde și-a continuat cariera de scriitor și publicist. Acesta a scris romanele celebre ”Minte-ma”, ”Miss București”, ”În mâna femeilor” și multe altele scrise și publicate în Germania.

 

Ernest Wichner, scriitor de limbă germană, poet, critic literar și editro originar din România, a fost director adjunct la Literaturhaus din Berlin până în 2002, din 2003 fiind director general al acestei instituții.

Acesta a scris ”Singularul norilor” traduc de Nora Iuga, în 2013, pe lângă multe alte romane și poezii.

 

Thomas Mann, a fost un romancier de succes al Germaniei, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1929.

Acesta s-a născut în Germania, în data de 6 iunie, 1875, începându-și cariera de scriitor în anul 1898, când publică volumul de nuvele ”Micul domn Friedmann”. Încă de atunci a scris nenumărate romane, traduse și în limba română, romane precum ”Alteța regală”, ”Alesul” și ”Doctor Faustus”. Carte ce spune povestea vieții lui Adrian Leverkuhn - biografia fictivă a unui compozitor care își vinde sufletul diavolului.

 

”Reprezintă pentru Thomas Mann un bun prilej de a cuprinde laolaltă toate etapele de dezvoltare ale vechii legende a lui Faust și a le pune în legatură cu problematica amenințătoare a vremurilor noastre, a „recăderii catastrofale a spiritului supra și hiperdezvoltat într-un primitivism arhaic“. Cadrul temporal include perioada dintre 1884-1945, așadar propria epocă a autorului.”

 

Suntem curioși ce scriitori germani ați citit și v-au marcat! Ne puteți lăsa mai jos un comentariu!