Mosii Delfin
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Atat de aproape de Nobel si totusi... atat de departe. Romanii care meritau Premiul Nobel - Dan-Silviu Boerescu

Atat de aproape de Nobel si totusi... atat de departe. Romanii care meritau Premiul Nobel - Dan-Silviu Boerescu
PRP: 14,99 lei (-34,02%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 9,89 lei
Diferență: 5,10 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9786069921159
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 168
Categoria: Proza diversa

DESCRIERE

Atat de aproape de Nobel si totusi... atat de departe. Romanii care meritau Premiul Nobel - Dan-Silviu Boerescu 
 

Doar patru personalități de origine română figurează în palmaresul celor distinși cu Premiul Nobel, până în prezent. Este vorba de Ioan Moraru, George Emil Palade, Elie Wiesel și Herta Müller. Alții au fost pe punctul de a fi premiați cu această distincție, însă au ratat-o „la mustață”. Printre aceștia se numără Nicolae Constantin Paulescu, Lucian Blaga și Ștefan Procopiu.

Ioan Moraru este singurul român care, în momentul decernării Premiului Nobel pentru pace, pe anul 1985, se afla pe teritoriul țării, fără să fi emigrat. Premiul i-a fost acordat împreunaă cu americanul Bernard Lown și rusul Mihail Kuzin, constituiți în organizația „Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear”. În timp ce americanul și rusul au fost ovaționați în țările lor pentru performanță, în România lui Ceaușescu, Ioan Moraru a rămas un anonim. Ceaușescu însuși își dorise acest premiu…

Prezentat în enciclopediile lumii ca „om de știință american de origine română”, Gorge Emil Palade a fost laureat al Premiului Nobel pentru știință și medicină în 1974. Este cunoscut ca specialist în domeniul biologiei celulare.

Elie Wiesel s-a născut ca cetățean român la Sighetu Marmației, în anul 1928. După ocuparea Ardealului de Nord, și-a continuat studiile la Debrecen și Oradea, de unde a fost exmatriculat de autoritățile maghiare, ca evreu. La 16 mai 1944, a fost trimis în lagărele de exterminare de la Auschwitz-Birkenau și Buchenwald. Supravietuitor al Holocaustului, a ajuns scriitor, ziarist și filosof, fiind distins cu Premiul Nobel pentru pace în anul 1986.

Născută în Banat în anul 1953, Herta Müller a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2009. Enciclopediile o citează ca „autoare germană, născută în România”.

În 1956, profesorul Basil Munteanu, aflat la Paris, și poeta Rosa del Conte, au înaintat la Stockholm documentația pentu decernarea premiului lui Lucian Blaga. Tocmai când propunerea era să izbutească, lovitura a venit de la București: statul român nu și-a dat asentimentul pentru premierea poetului, socotit „burghez”.

Academicianul Ștefan Procopiu este cel care a calculat cu un an înaintea savantului Niels Bohr momentul magnetic al electronului, numit și „magnetonul”, ce avea să poarte numele Bohr-Procopiu. Premiul Nobel a fost acordat prietenului său danez pentru simplul motiv că mediile academice române nu s-au ocupat de formalități…

‒      Istoria unor mari ratări, istoria unor mari frustrări… și câteva consolări

‒      Statul român se opune premierii lui Lucian Blaga!

‒      Alți români susceptibili de a primi Nobelul pentru literatură, feat. Norman Manea

‒      Ne vine să… turbăm de furie în cazul lui Victor Babeș

‒      Paulescu și controversa descoperirii insulinei

‒      Ștefan Procopiu pierde în favoarea lui Niels Bohr dintr-o neglijență administrativă

‒      Psihologia consonantistă vs. cibernetică, Ștefan Odobleja vs. Norbert Wiener

‒      Aerodina lenticulară și alte invenții uluitoare ale genialului Henri Coandă

‒      Spectrul de raze X al lui Horia Hulubei

‒      Nicolae Vasilescu-Karpen și primul perpetuum mobile

‒      Și, totuși, ei au luat Premiul Nobel: George Emil Palade, Ioan Moraru, Elie Wiesel, Herta Müller

ROMÂNI ȘI ROMÂNCE CARE AU SCHIMBAT LUMEA (20 volume)

Fără a inventa false merite și priorități inexistente în enciclopediile serioase, destui români și destule românce au impresionat lumea – sau, măcar, Europa! – cu performanțele lor în diverse domenii, de la impunătoarea cultură de profunzime la seducătoarea industrie a entertainmentului profan, fără a neglija domenii precum sportul de performanță, medicina de pionierat sau aventurile exploratorii în diferite zone abisale și necunoscute muritorilor de rând.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.5200 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.