Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Diplomele maritale. Secvente romanesti - Mihai Pascaru

Diplomele maritale. Secvente romanesti - Mihai Pascaru
Preț: 30,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Joi, 9 Apr. 2020
ISBN: 9786067974126
Anul publicării: 2019
Pagini: 252
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Cei doi poli ai povestirilor – satul si copilaria – se recompun dupa o strategie a confesiunii, careia autorul ii confera rol terapeutic si de talmacitor al unor amintiri zavorate in personalitatea oricui. Numai ca in proza lui Mihai Pascaru nostalgiile, confesiunile, tacerile cu sens, apetentele pentru elementele-surpriza, exigenta nebanuita din exercitiile de cunoastere sunt detensionate si asezate in rost. Nu hazul copilariei, nu neaparat valentele ludice ale preajmei, ci dorinta de a reinstitui firescul este suportul pe care scriitorul il transforma in vocatie. (Diana Campan)
* * *
Fictiunea creste din egofictiune, iar narativitatea dobandeste sensuri si intelesuri noi din multiplicarea repetitiva a unor semne ale destinului incorporate in lumea matriciala a satului, semne pe care condeiul plin de inventivitate al lui Mihai Pascaru stie sa le descifreze cu mana sigura... (Mircea Popa)
* * *
Mihai Pascaru surprinde in scurtele sale proze o fauna umana numai buna de pus intr‑un insectar al fiintelor certate cu morala – personaje ciudate, traind intr‑o lume nu mai putin ciudata. E aici o proza satirica de cea mai buna calitate, tratata de un veritabil povestitor, in linia traditionala a prozatorilor ardeleni. (Constantin Cublesan)
* * *
Mihai Pascaru (2 august 1959, Topoliceni, comuna Galu – azi, Poiana Teiului, judetul Neamt) este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania – Filiala Alba-Hunedoara (din 2012). A absolvit Facultatea de Istorie si Filozofie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, specializarea Filozofie-Istorie (1983).
A debutat editorial in 1996, la Editura Gallus din Alba Iulia, cu volumul de poeme Ganduri scapate de sub control. Acestuia i-a urmat, in 2009, Gramada ordonata (Editura Artpress, Timisoara). In 2011, o selectie a poemelor sale a fost publicata in doua volume bilingve: Definitii/Definicione (Editura Limes, Cluj-Napoca, traducere in limba albaneza de Baki Ymeri, Postfata de Nexhat Rexha) si Sentinte/Sentences (Editura Dacia XXI, Cluj-Napoca, traducere in limba franceza de Ana-Maria Oprea, Prefata de Monica Muresan). A mai publicat volumele: Atitudinea primului om fata de coastele sale (teatru, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2012), Balade si altele (Editura Limes, Cluj-Napoca, 2013), Piramida. Satul si copilaria lui Andrei Dumitriu (proza scurta, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2010), Cutitul de vanatoare. Intamplari din Muntii Apuseni (proza scurta, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2011).
A fost distins cu Premiul Saloanelor „Liviu Rebreanu” Bistrita, Editia XXIX, 25-27 noiembrie 2011, si Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania – Filiala Alba-Hunedoara pentru volumul Cutitul de vanatoare. Intamplari din Muntii Apuseni.
Este mentionat in: Dictionarul scriitorilor romani de azi (Editura Portile Orientului, Iasi, 2011, p. 388); Scriitori ai Transilvaniei 1949-2014. Dictionar critic ilustrat alcatuit de Irina Petras (Editurile Eikon/Scoala Ardeleana, Cluj-Napoca, 2014); Dictionar-almanah literar al scriitorilor din Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din Romania (Editura Emma Books, Sebes, 2016).

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Literatura Romana

Created in 0.072 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.