Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Documente fundamentale ale regimului comunist din Romania (1948-1989) - Cezar Stanciu

Documente fundamentale ale regimului comunist din Romania (1948-1989) - Cezar Stanciu
-10%
Preț: 40,50 lei
45,00 lei (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Joi, 9 Apr. 2020
ISBN: 9786065371477
Anul publicării: 2013
Pagini: 408
Categoria: Istorie
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Acest volum reuneste o buna parte din documentele cu caracter fundamental pentru regimul comunist din Romania, elaborate atat in timpul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, cat si al lui Nicolae Ceausescu, documente care in mare masura contureaza limpede cadrul politic in care a evoluat Romania dupa al doilea razboi mondial. Este vorba in mod deosebit despre: rezolutiile Congreselor Partidului Comunist Roman, Hotarari ale sedintelor Plenare ale Comitetului Central al PCR, Declaratii si alte documente cu rol fundamental in orientarea si explicarea politicii interne si externe a Romaniei in perioada comunista.
La mai bine de doua decenii de la caderea regimului comunist, studierea acestor documente a devenit extrem de dificila deoarece documentele selectate nu se gasesc astazi pe piata editoriala din Romania, ingreunand astfel cercetarea atat pentru studenti si cercetatori, cat si pentru elevi, cadre didactice, publicul larg. Ele reflecta momente istorice diferite, precum sovietizarea si impunerea modelului sovietic in economie, politica si cultura, insotita de decizii cu un impact major asupra societatii romanesti, precum nationalizarea industriei si colectivizarea agriculturii, rusificarea culturii sau caracterul profund ideologic pe care il dobandesc in timpul lui Gheorghiu-Dej atat perceptia Romaniei asupra situatiei internationale, cat si relatiile sale cu tarile occidentale.
De asemenea, volumul surprinde foarte bine si reversul medaliei, respectiv indepartarea Romaniei de modelul sovietic in contextul disputelor din cadrul Consiliului de Ajutor Economic Reciproc, pe tema specializarii si dezvoltarii economice a Romaniei. Publicarea textului integral al celebrei „Declaratii din aprilie” surprinde foarte bine starea de spirit respectiva, argumentele, aprecierile dar si limitele implicite ale unei pozitii de dizidenta. Increderea regimului in dezvoltarea economica a tarii este la randul sau reflectata de textele rezolutiilor Congreselor partidului, precum si de alte hotarari cu caracter similar adoptate de Comitetul Central.
Un alt moment cheie al evolutiei regimului comunist asupra caruia isi concentreaza atentia prezentul volum este renuntarea la liberalizarea interna si publicarea nefastelor „teze din iulie” care au favorizat afirmarea a ceea ce va ramane cunoscut drept cel mai sever regim neostalinist din Europa rasariteana. Textul integral al tezelor enuntate de Nicolae Ceausescu in 1971 este necesar pentru orice apreciere justa a momentului, pentru orice incercare de a explica fie cultul personalitatii, fie abuzurile de care s-a facut vinovat regimul Ceausescu in special in ultimii sai ani. Aceste documente reproduc in mod fidel imaginea regimului comunist din Romania, vazuta din interior, din prisma obiectivelor pe care si le propunea si a mesajelor pe care vroia sa le transmita.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.057 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.