Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Europa la apogeu. O viziune istorica asupra lumii moderne europene - Adrian Claudiu Stoica

Europa la apogeu. O viziune istorica asupra lumii moderne europene - Adrian Claudiu Stoica
-10%
Preț: 27,00 lei
30,00 lei (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Joi, 9 Apr. 2020
ISBN: 9786065373228
Anul publicării: 2015
Pagini: 260
Categoria: Istorie
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

In ciuda pluralitatii sale, care sunt trasaturile distinctive ale Europei? Ea nu reprezinta doar suma detaliilor care o compun. Ne-am propus sa conturam o imagine de ansamblu, din care sa nu lipseasca particularitatile, tocmai pentru ca definirea Europei ca intreg inseamna mai mult.
De cand dateaza constiinta europeana, termen prin care intelegem sentimentul apartenentei la spatiul european cu implicatiile sale culturale si social-politice? Fara indoiala ca, la nivelul maselor largi ale populatiei aceasta este de data relativ recenta, manifestandu-se dupa dezvoltarea constiintei nationale, avand si in prezent un impact inferior celei din urma. Inainte de a se considera europeni, locuitorii Europei se percep ca fiind francezi, germani, italieni sau romani. Mai multe mari evenimente europene precum Reforma, revolutiile, fenomenul colonizarii, nu au contribuit substantial la dezvoltarea conceptiei referitoare la Europa unita, acestea subsumandu-se intereselor particulare ale popoarelor si nu unei „idei europene” abstracte. Dar la nivelul intelectualitatii europene identitatea europeana si conceptia unitatii continentale au o istorie mult mai veche.
Uniunea Europeana de astazi reprezinta rezultatul numeroaselor proiecte europene cu origini inca din Evul Mediu, care nu au intrunit sustinerea marilor monarhi ai vremii, dar au meritul de a fi perpetuat si raspandit ideea Europei unite. Totusi, insasi ideea de Europa este dificil de formulat. Putem pozitiona Europa pe harta, dar pare a fi destul de dificil sa-i delimitam frontierele sale rasaritene. Cu atat mai anevoios este demersul de a identifica structurile culturale care ii confera individualitate. Am putea identifica numeroase elemente care ii apropie dar ii si diferentiaza pe europeni. Locuitorii Europei impartasesc istorii distincte, nu vorbesc aceeasi limba, s-au confruntat militar deseori de-a lungul istoriei.

Una dintre preocuparile principale in timpul redactarii lucrarii de fata a fost aceea de a nu transforma acest eseu intr-un „discurs triumfalist” despre istoria Europei in epoca moderna. Nu se doreste a fi o cronologie, nu ne propunem sa expunem o insiruire de date: ea contine o dezbatere succinta asupra unor repere simbolice semnificative ale istoriei europene, uneori problematice si conflictuale. Vom analiza marile evenimente, decizii, transformari, care au avut un impact major asupra evolutiei continentului european. Unele evenimente au fost in mod voit excluse, ceea ce poate parea arbitrar si poate fi, fara indoiala, contestat, ceea ce ar fi, de altfel, benefic pentru cercetarea istoriei. In opinia noastra nu constituie o exacerbare a „europocentrismului” sublinierea unui fapt evident: Europa (si, in particular, Occidentul) a reprezentat un model politic, socio-economic si cultural pentru alte spatii geografice, inclusiv pentru Europa de Est, care a fost primul receptor. Insa, Europa a promovat atat libertatea, toleranta si progresul cat si oprimarea, intoleranta sau violenta.
dr. Adrian Claudiu Stoica

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.073 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.