Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Geologie generala. Geodinamica externa, volumul II - Alexandru Istrate

Geologie generala. Geodinamica externa, volumul II - Alexandru Istrate
-10%
Preț: 36,00 lei
40,00 lei (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Luni, 13 Apr. 2020
ISBN: 9786065372467
Anul publicării: 2015
Pagini: 280
Categoria: Stiinte Exacte
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

In notiunea de Geodinamica externa sunt incluse totalitatea fenomenelor si proceselor care au loc la suprafata scoartei terestre, sub actiunea geosferelor externe ale Pamantului. Geosferele externe ale Pamantului sunt atmosfera, hidrosfera si biosfera, care actioneaza simultan, dar cu ponderi diferite, asupra scoartei terestre.
Daca Geodinamica interna creeaza un relief a carui curba hipsometrica are aspect neregulat, Geodinamica externa tinde sa aplatizeze diferentele de nivel, astfel incat curba hipsometrica este mai mult sau mai putin uniforma.
Energia curbei hipsometrice, rezultata din procesele si fenomenele ce apartin Geodinamicii interne, este data de formele de relief pozitive, cum sunt muntii vulcanici, orogenici, si de formele negative, asa cum sunt bazinele marine, fosele oceanice, sistemele lacustre etc. Astfel, se creeaza o diferenta de nivel de cca. 20. 000 metri, daca o sa comparam inaltimea Everestului din muntii Himalaya, de 8848 metri si adancimea fosei Marianelor, din Oceanul Pacific, de peste 11. 000 metri.
In contradictie cu rezultatele Geodinamicii interne, Geodinamica externa tinde sa niveleze neregularitatile reliefului, astfel incat, curba hipsometrica are un aspect din ce in ce mai uniform, cu cat structurile de relief sunt mai vechi. Nivelarea reliefului se produce prin dezagregarea si eroziunea forme-lor pozitive de relief (gliptogeneza), transportul produselor rezultate si acumularea lor (sedimentarea) in forme de relief depresionare, cum sunt bazinele marine sau lacustre, sistemele fluviatile si deltaice etc.
Alexandru Istrate

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.074 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.