Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

La inceput a fost dialogul. Grupul de Actiune Banat si prietenii - Corina Bernic

La inceput a fost dialogul. Grupul de Actiune Banat si prietenii - Corina Bernic
-5%
Preț: 9,49 lei
9,99 lei (-5,01%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Joi, 5 Mar. 2020
ISBN: 9789734632312
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 224
Format: 150x235 mm.
Categoria: Beletristica

DESCRIERE

Poezii, proza, polemici
 
Infiintat in 1972, Grupul de Actiune Banat a reunit autori de limba germana din Timisoara care doreau sa creeze o literatura neconventionala. Scrierile lor, critice la adresa regimului comunist, au atras atentia autoritatilor si, in consecinta, Grupul a fost desfiintat in 1975. Antologia contine texte deja aparute si inedite ale membrilor gruparii si ale apropiatilor lor, fotografii, dialoguri, interviuri, precum si texte ale unor scriitori timisoreni despre Grupul de Actiune Banat.
 
„Acum patruzeci de ani eram tineri si dornici sa invatam cit mai mult, eram de stinga si eram critici. Eram tineri, marxisti, putin si anarhisti, pulsa in noi sunetul, ritmul cosmopolit al acelor vremuri, eram la curent cu imaginile si sloganurile studentilor protestatari din 1968 de la Paris, Berlin si Praga si eram de parere ca socialismul – in ciuda micii revolutii culturale din 1971 – mai poate fi transformat intr-un model social uman si drept, unul de viitor. Astfel, noi voiam sa fim avangarda; textele noastre trebuiau sa provoace la dans, sa trezeasca si sa zguduie din titini tot ce era prafuit, vechi si incremenit din punct de vedere ideologic.
Ce a fost deci Grupul de Actiune Banat? El a existat din vara anului 1972 pina la inceputul toamnei lui 1975 ca o comunitate de lectura, discutii si productie de texte a unor tineri si oarecum rebeli literati de limba germana. Acest grup a creat si un climat spiritual diferit in cercurile altor tineri din Timisoara, fapt care i-a facut pe multi sa mediteze la propriul proiect de viata, sa se emancipeze fata de autoritatile universitare sau de stat, sa gindeasca cu propriul cap si sa ia in serios rezultatul propriilor ginduri.” (Ernest Wichner)
 
Din cuprins:
Albert Bohn - Rolf Bossert - Werner Kremm - Johann Lippet - Gerhard Ortinau - Anton Sterbling - William Totok - Richard Wagner - Ernest Wichner - Helmuth Frauendorfer - Klaus Hensel - Roland Kirsch - Herta Muller.
 
Prefata de Ernest Wichner
Postfata de Corina Bernic
Traduceri de Michael Astner, Corina Bernic, Nora Iuga, Alexandru Al. Sahighian
 
Corina Bernic (n. 1981) – scriitor, traducator, jurnalist, manager cultural. A studiat germanistica si anglistica la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi si la Universitatea din Konstanz. Studii de masterat la Iasi si Konstanz, burse de studiu si de cercetare la Universitatea Humboldt din Berlin si Universitatea din Erfurt. A fost jurnalist TVR, sef de departament in cadrul Centrului National al Cartii apartinind de Institutul Cultural Roman si manager cultural al Fundatiei Robert Bosch. A publicat articole in diverse ziare si reviste din Romania (Observator culturalDilematecaDilema vecheTimpul etc.) si din strainatate (Neue Zurcher ZeitungPescanik – Serbia, Svet – Cehia), proza in diverse antologii, a editat antologia de proza scurta Primii mei blugi (Art, 2009) si antologia bilingva a Festivalului International de poezie „Oskar Pastior”, Sibiu, 2007 (Art, ed. I, 2008; ed. a II-a, 2009). A tradus volume semnate de Jean Amery, Herta Muller, Daniel Kehlmann, Peter Handke, Oskar Pastior, Peter Sloterdijk. In 2011 a publicat volumul de poezii Casa scarilor la Casa de pariuri literare din Bucuresti.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

12,28 lei
14,45 lei (-15,02%)
Created in 0.100 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.