Latinitatea romanilor. Repere istorice - Mihai Munteanu

DESCRIERE
Lucrarea evidentiaza impactul major pe care l-a avut latinitatea in cristalizarea constiintei nationale si modul in care, mereu de-a lungul secolelor, aceasta a constituit un reper, un factor de coeziune pentru romanii din toate provinciile istorice. Si, nu in ultimul rand, argumentele aduse subliniaza importanta latinitatii in toate actiunile romanilor de justificare a dezideratului de a se alinia celorlalte state civilizate europene. (MIHAI MUNTEANU)
Noua carte a lui Mihai Munteanu ne dezvaluie inca o data complexitatea preocuparilor autorului: profesor universitar la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, totodata doctor in Istorie (cu o teza de numismatica) al Universitatii Babes-Bolyai. Ceea ce ar putea fi surprinzator pentru multi nu este pentru cei care-l cunosc indeaproape: pasiunea pentru istorie i s-a inoculat din adolescenta, poate chiar din copilarie, intr-o familie de reputati intelectuali.
Cu cartea lui Mihai Munteanu vedem ideea romanitatii romanilor cum trece prin secole, din Evul de Mijloc si pana azi, uneori expusa explicit, alteori doar simtita, cu ilustrarea ei majora in limba romaneasca, cu atatea alte impulsuri felurite, imagini si simboluri, mai tenace ori mai modeste, spre mentinerea memoriei. Si, daca citind-o, ne improspatam si ne imbogatim neuitarea, inseamna ca aceasta carte si-a indeplinit menirea. (MIHAI BARBULESCU)
Rara imperechere dintre cercetarea istoriei si practicarea ingineriei in viata si in profesia autorului a inlesnit crearea unei opere originale, care surprinde nu o data prin dezvaluirea unor fatete necercetate pana acum ale latinitatii noastre. Pe langa comentarea parerilor unor savanti straini si ale mediilor cultivate ori ale celor rurale din Romania cu privire la limba romana, Mihai Munteanu analizeaza rolul Columnei lui Traian, atitudinea monarhiei fata de latinitate, deviatiile unora de la romanitate (protocronismul, denigrarea limbii romane), cerceteaza emisiunile bancare, numismatica, urme ale latinitatii in infrastructura (poduri, drumuri); totodata stabileste locul latinitatii in perioada guvernarii comuniste si identifica urme contemporane ale acesteia, oferind prilejul unei placute lecturi. (ION TALOS)
RECENZII