Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Nationalism sau Democratie – Aurel C. Popovici

Nationalism sau Democratie – Aurel C. Popovici
-20%
Preț: 38,40 lei
48,00 lei (-20%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 97860690782
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 458
Categoria: Stiinte
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Aparuta in 1910, la Bucuresti, si alcatuita din articole publicate in Samanatorul, cartea Nationalism sau Democratie este o elocventa marturie a talentului publicistic si a crezului politic ale uneia din cele mai complexe si paradoxale personalitati ale spiritului romanesc din toate timpurile. 
 
Poate niciun alt termen al teoriei si practicii politice n-a suferit o evolutie mai contradictorie, trecand de la conotatii extrem pozitive la unele extrem negative, decat cel care apare pe primul loc in titlul cartii lui Popovici   ̶ cuvantul „nationalism”. E suficient sa ne amintim ca pentru constiinta publica  actuala nationalismul este un tipic „idol al pesterii”, sinonim cu „etnocentrism”, cu xenofobie si cu alte curente ideologice „retrograde”, care de-a lungul secolului XX au generat cele doua razboaie mondiale, diversele campanii de purificare etnica, iar in prezent, pe continentul nostru, s-ar opune progresului de neoprit al ideii supra-nationale europene si al organismului ei politic...
 
      Tot niste „doctrinari lipsiti de cea mai elementara pricepere politica” sunt pentru Popovici si adeptii democratiei, care, sustine el, se inspira din mitul democratiei ateniene, dar „pareau a uita cu desavarsire ca in acea «democratie» se gaseau cate zece sclavi la un cetatean”. Pentru mentalitatea noastra actuala, a oamenilor trecuti prin experienta istorica a totalitarismului, democratia este garantia libertatii individuale, a statului de drept si a „normalitatii” in sens larg, opusul ei fiind sistemul dictatorial, adica partidul unic, alegerile trucate, represiunea pe scara mare, indoctrinarea ideologica, monopolul asupra mijloacelor de productie si interventia brutala a statului in viata privata.
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.051 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.