O inima dedicata timpurilor stravechi. Profesorul Dumitru Boghian la 70 de ani - Sergiu-Constantin Enea

DESCRIERE
Editori: Sergiu-Constantin Enea, Felix-Adrian Tencariu, Andrei Asandulesei si Ciprian-Catalin Lazanu
Volum colectiv dedicat profesorului Dumitru Boghian la implinirea varstei de 70 de ani.
Cariera didactica de 45 de ani dedicata invatamantului preuniversitar si universitar presarata cu pasiune si dedicare nu avea cum sa nu lase urme in inimile numerosilor elevi si studenti pe care i-a avut; daruirea, sprijinul si empatia pe care, cu generozitate, le-a varsat in sufletele colaboratorilor, fie cadre didactice, tinere sau consacrate, fie arheologi, debutanti in ale participarii pe santiere si ale descifrarii tainelor pamantului sau nume deja recunoscute in peisajul stiintific, sunt unanim recunoscute de cei care, de-a lungul deceniilor, au colaborat direct, in tandem, sau au facut parte din echipele de cercetari arheologice coordonate de profesor.
Cand spui Dumitru Boghian te gandesti, intai, la arheologie ca menire. Cand spui Dumitru Boghian te gandesti, apoi, la Targu Frumos, sau poate la Buznea, Fetesti, Costesti, Tacuta, la Cucuteni A3, Cucuteni A-B, silex, plastica, de ce nu, poate tumuli, in functie de interesul si preocuparile fiecaruia. Munca sa diversificata si complexa in domeniul arheologiei face riscanta aprecierea de a nominaliza o singura tema de cercetare in care domnul profesor s-a distins, motiv pentru care vom evita orice judecata superficiala.
***
Volumul reuneste studii din domeniul arheologiei preistorice, protoistorice si istorice, acoperind perioade variate, de la eneoliticul timpuriu pana la epoca medievala (evident, cu o preponderenta neta a abordarilor diverselor aspecte ale civilizatiei Cucuteni-Trypillia). Contributiile evidentiaza cercetari arheologice detaliate, rezultate ale sapaturilor recente, dar si reevaluari ale descoperirilor mai vechi, demonstrand o continuitate a interesului pentru intelegerea trecutului in multiplele sale fatete. Articolele dedicate artefactelor, cum ar fi figurinele antropomorfe, uneltele de piatra slefuita, ceramica pictata, sau instalatiilor, precum cuptoarele de ardere a ceramicii, pun in valoare nu doar tehnologiile preistorice, ci si functionalitatea si simbolistica asociata unor obiecte.
Pe langa cercetarile arheologice clasice, volumul include studii care utilizeaza metode moderne de analiza interdisciplinara. Investigarea prin teledetectie a movilelor funerare din nord-estul Romaniei, analizele petrologice ale unor unelte, analizele spectrografice ale ceramicii preistorice s. a. reflecta integrarea tehnologiilor de varf in arheologie, contribuind la o intelegere mai profunda a contextelor istorice si culturale.
De asemenea, sunt prezente contributii care depasesc si altfel granitele arheologiei traditionale, abordand teme din domenii conexe sau inrudite, cum ar fi legislatia patrimoniului sau lingvistica. Studiile privind valoarea bunurilor arheologice sau originile limbii romane ilustreaza complexitatea interactiunilor dintre trecut si prezent, intre patrimoniu si identitate culturala.
Nu lipsesc nici reflectiile asupra arheologiei experimentale si muzeelor in aer liber, evidentiind rolul acestor practici ca instrumente stiintifice si educationale. Aceste contributii subliniaza importanta transmiterii cunostintelor catre publicul larg si implicarea comunitatii in conservarea si valorificarea patrimoniului cultural.
Speram, in final, ca volumul „O Inima dedicata Timpurilor Stravechi” sa fie nu doar un omagiu aniversar, ci si o contributie semnificativa la cunoasterea stiintifica si o punte intre trecutul studiat cu pasiune si viitorul cercetarii arheologice si interdisciplinare.
Categorii librarie online
-Edituri /Promotii
-Cărţi noi
-- 71,10 leiPRP: 79,00 lei (-10%)
- 54,00 leiPRP: 72,00 lei (-25%)
- 80,00 lei
Promoţii
-- 71,10 leiPRP: 79,00 lei (-10%)
- 54,00 leiPRP: 72,00 lei (-25%)
- 38,25 leiPRP: 45,00 lei (-15%)
RECENZII