Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Ortodoxia si Apusul in traditia spirituala a romanilor, volumul I - Ion I. Croitoru

Ortodoxia si Apusul in traditia spirituala a romanilor, volumul I - Ion I. Croitoru
-10%
Preț: 81,00 lei
90,00 lei (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Vineri, 3 Apr. 2020
ISBN: 9786065371040
Anul publicării: 2012
Pagini: 460
Categoria: Istorie
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Ion I. Croitoru (n. 29 martie 1968), alias Marian Croitoru, este asistent universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii Valahia din Targoviste. A urmat scoala generala in comuna Pietrari (jud. Dambovita), liceul Ienachita Vacarescu la Targoviste (1982-1985), Seminarul Teologic Ortodox la Bucuresti (1985-1990). Este licentiat in teologie ortodoxa al Facultatii de Teologie din cadrul Universitatii Bucuresti (1994), are titlul de master in teologie sistematica (1995) obtinut la aceeasi Facultate si este doctor al Facultatii de Teologie a Universitatii Kapodistriene din Atena, in cadrul Sectiei de Studii Patristice, Istoria Dogmelor si Simbolica (2007). Formatia intelectuala si-a completat-o in centre universitare din Franta (Besançon, Paris, Orléans), Anglia (Londra, Birmingham) si Grecia (Atena). A publicat lucrari de specialitate atat in tara, cat si in strainatate. A prezentat cititorilor romani renumiti teologi si profesori greci contemporani, prin traduceri din scrierile lor.
De-a lungul secolului trecut, mai ales in cea de a doua jumatate a acestuia, cercetarile romanilor privind trecutul lor istoric si spiritual au fost mai putin sau mai mult obiective, datorita ingradirii impuse de ideologia comunista. Totusi, in revistele si periodicele Patriarhiei Romane, dar si in alte publicatii din tara sau din strainatate, au fost tiparite numeroase studii documentare, articole si recenzii, unele aducand lamuriri asupra trecutului spiritual al romanilor, fara sa fie epuizate, insa, izvoarele privind existenta neamului romanesc.
Se cuvenea, asadar, indeosebi dupa decembrie 1989, reluarea marilor teme ale trecutului etnic si spiritual al poporului roman, pe bazele noilor informatii si studii, cercetarea lor in sinteza, dar si in amanunt, pentru ilustrarea rolului neamului romanesc de-a lungul veacurilor.
O asemenea lucrare este si teza de doctorat a domnului Ion Croitoru, asistent universitar al Facultatii de Teologie din cadrul Universitatii Valahia (Targoviste). Sustinuta la 13 decembrie 2007, dupa o perioada indelungata de studii si cercetari la diferite biblioteci din Grecia, Romania, Franta, Anglia, etc., in cadrul Sectiei de Studii Patristice, Istoria Dogmelor si Simbolica, care face parte din Departamentul Teologic al Facultatii de Teologie a Universitatii Kapodistriene din Atena, primind calificativul maxim summa cum laude, aceasta teza, al carei titlu initial a fost: Ortodoxia si Apusul in traditia spirituala a Romaniei. Disputele teologice protestante din secolul al XVII-lea, vede acum lumina publicitatii si in limba romana, cu titlul schimbat la sfaturile profesorilor referenti: Ortodoxia si Apusul in traditia spirituala a romanilor. Unitatea Ortodoxiei si apararea credintei ortodoxe in fata propagandei protestante din secolul al XVII-lea.
Importanta studiului consta in abordarea istoriei spirituale a neamului romanesc de la inceputurile lui, aratandu-se identitatea zestrei spirituale mostenite de romani si luptele duse de ei atat pentru pastrarea acestei identitati, care o domina pe cea etnica, cat si pentru apararea tarii lor, dar si a Europei Apusene, de pericolul ocuparii otomane, subliniindu-se rolul pe care ei l-au jucat in sprijinirea Ortodoxiei de pretutindeni si contributia lor la apararea credintei ortodoxe in fata propagandei protestante din secolul al XVII-lea, fara sa se renunte la spiritul ecumenic si de toleranta religioasa.
Desigur, acestea sunt numai cateva teme, pe langa multe altele, pe care cititorul le poate afla in paginile acestei vaste lucrari, care prezinta, de fapt, pagini din istoria Ortodoxiei traita in simbioza conlucrarii dintre neamurile ortodoxe, dincolo de barierele limitate ale Nationalismului, care avea sa se impuna din secolul al XVIII-lea, si unite prin marturisirea aceleasi credinte apostolice si patristice, intr-o epoca a conflictului dintre Apus si Rasarit, adica dintre inovatie si Traditie, cu alte cuvinte, dintre cunoasterea prin ratiune si cea prin credinta.
Aceasta teza de doctorat aduce inaintea celor care se apleaca asupra cercetarii Ortodoxiei si a traitorilor acesteia, dimensiuni si situatii ale luptei de aparare a credintei ortodoxe in fata momentelor de crize spirituale provocate nu de adeptii acestei credinte, ci tocmai de aceia care, dintr-un motiv sau altul, se aflau rupti de Biserica cea una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca. De aceea, apararea invataturii apostolice si patristice a fost facuta de poporul roman de pe pozitia implinirii scopului pentru care a fost creat omul de catre Dumnezeu, Cel in Treime slavit, adica trairea in adevar si ajungerea la asemanarea cu El, astfel ca exemplul celor de atunci sa ne fie noua, celor din acest timp, indemn si pilda de urmat.
Prin urmare, pentru ca roadele acestei lucrari sa fie accesibile si cititorilor romani, mai ales ca un alt merit ce revine acestui studiu este si acela ca deschide noi drumuri si indemnuri pentru cercetari si aprofundari ale temelor expuse, binecuvantam tiparirea acestei teze si in limba romana, iar din partea autorului ei se asteapta alte studii si lucrari de aceeasi valoare si amploare.
† Prof. Univ. Dr. Nifon,
Arhiepiscop si Mitropolit

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.054 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.