2022 Anul meu
Contact: 0786.253.910 / 0736.361.210

Pachet dictionare Pleonasme, sinonime si neologisme - Lucian Pricop

Pachet dictionare Pleonasme, sinonime si neologisme - Lucian Pricop
-20%
Preț: 41,60 lei
PRP: 52,00 lei (-20%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai sus.
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Vineri, 21 Ian. 2022
ISBN: 5948494140381
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 320+160+336

DESCRIERE

Pachetul contine trei dictionare:

- Dictionar de neologisme
- Dictionar de pleonasme
- Dictionar de sinonime
Descriere - Dictionar de neologisme

NOTA ASUPRA EDITIEI.

Evolutia societatii postmoderne a condus la o avalansa, uneori incontrolabila si imprevizibila, de notiuni noi. Aceasta stare de lucruri trebuie asociata cu dezvoltarea mijloacelor de comunicare - in special prin cresterea influentei mediului on-line - care a generat o circulatie imediata a termenilor noi, de cele mai multe ori de provenienta straina.

Neologismele constituie stratul cel mai permisiv al vocabularului fata de noutate, cu efecte de modernizare a limbii. Modernizare inseamna in lingvistica imbogatire. Si reciproca este valabila. Trebuie sa va reamintiti procesul de modificare a structurii limbii prin achizitia de noi cuvinte, proces care a debutat la sfarsitul secolului al XVIII-lea, accentuandu-se pe tot parcursul secolului lung si cunoscand o etapa de tranzitie in prima jumatate a secolului trecut. Au fost momentele In care reinnoirea permanenta a lexicului romanesc s-a petrecut prin imprumutul unor termeni de circulatie internationala, veniti pe calea naturalizarii terminologiei diferitelor discipline din domeniul stiintei, al tehnicii, al artei si alliteraturii. O necesitate de a denumi noi aspecte materiale sau spirituale.

Numeroasele dictionare de neologisme ale limbii romane probeaza cautarea permanenta de solutii, mai mult sau mai putin didactice, mai inspirate sau, deseori, esuate, pentru "Inrolarea" unor cuvinte In lista mereu deschisa a vocabularului utilizatorilor acestei limbi.

Explicativ, normativ si etimologic, dictionarul nostru se adreseaza in primul rand tinerilor cautatori de Intelegere a terminologiei moderne. Ceea ce trebuie retinut ca strategie de concepere a acestui instrument de lucru ar fi: inregistrarea termenilor de cultura generala de ultima ora, concentrarea semantica maxima in redactarea fiecarui articol al dictionarului, realizarea atat prin reducerea inventarului de sensuri la unele cuvinte polisemantice, prin reducerea definitiilor, precum si
recurgerea la sinonimie.

Dictionarul nostru, sub raportul tehnicii lexicografice, utilizeaza o formula clasica de redactare. Fiecare cuvant-titlu, cu caractere de rand aldine, este creat ca articol separat, cuprinzand explicatii de ordin gramatical, stilistic, semantic, ortografic, ortoepic si de etimologie. Termenii inclusi sunt definiti In mod concis, iar documentarea explicatiilor de ordin semantic se bazeaza pe lucrarile lingvistice si lexicografice mentionate In bibliografie.

Cuvintele au fost inserate la formele indicate de Academia Romana, Institutul de Lingvistica" Iorgu Iordan - A I. Rosetti ". in editia cea mai recenta a Dictionarului ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane.
In Incheiere, in calitate de dascali cu cateva decenii de experiente didactice, adreseaza multumiri colegilor de la Grupul de Edituri Cartex, care au gasit resursele de generozitate pentru transformarea acestui proiect ele cercetare intr-un obiect concret, un instrument usor ele consultat, destinat in primul rand elevilor, studentilor, dar si publicului larg, aspirand spre cunoasterea si cultivarea unei limbi romane, In forma cea mai actuala a lexicului ei.

Autorii


Autori: Lucian Pricop, Nicolae Boaru
Revizie stiintifica: Prof. Ilie Baraga
Anul aparitiei: 2014
Nr. pagini: 319Descriere - Dictionar de pleonasmeDictionarul de pleonasme publicat de Editura Cartex inventariaza cele mai frecvente sintagme si expresii pleonastice, fiind un instrument de lucru necesar in deprinderea limbii romane corecte.

Pleonasmul este o eroare de exprimare, o eroare stilistica, avandu-si originea intr-o greseala de natura logica. El consta in a spune sau a scrie fara intentie, din ignoranta sau din neatentie, de doua ori acelasi lucru, cu cuvinte diferite, dar care au acelasi inteles.


Autori: Ilie Baranga, Lucian Pricop
Anul aparitiei: 2012
Nr. pagini: 160Descriere - Dictionar de sinonime (Editia a II-a)


Dictionar de sinonime de Lucian Pricop si Ilie Baranga.Acest Dictionar de sinonime cuprinde aproximativ 59. 000 de intrari si 396. 000 de relatii sinonimice. Punctul de plecare a constat dsigur in fisarea dictionarelor de sinonime aflate in circulatie, dar si a dictionarelor explicative si de neologisme existente in bibliotecile si librariile din tara. Efortul de regrupare si omogenizare a materialului a fost completat cu stabilirea unei coerente in relatiile sinonimice, care au fost doua o opera filologica ci si de evaluare a functiilor sinonimelor in limba, de analiza a cailor de aparitie a acestora si a structurii generative a lanturilor sinonimice in limba romana.

Ca profesor de limba si literatura romana, cu o experienta de peste treizeci de ani la catedrala, am simtit in permanenta lipsa unor astfel de intrumente de lucru, necesare elevilor pentru studiul si aprofundarea limbii romane, pentru examenele nationale si de bacalaureat si pentru formarea unei culturi generale, schilibrate si cat mai vaste.

Autori: Lucian Pricop si Ilie Baranga
Anul aparitiei: 2009
Nr. pagini: 332

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

Created in 0.125 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.