Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Pulberea de Aur - Petru Ursache

Pulberea de Aur - Petru Ursache
-10%
Preț: 40,50 lei
45,00 lei (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Marți, 10 Noi. 2020
ISBN: 9786064903174
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 412
Format: 145x205
Categoria: Stiinte
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Si, pentru ca parintii si copiii stalinismului sint in relatii excelente, discursul apodictic al fostilor proletculti a fost recuperat. Se potriveste manusa in actiunea de fortare a „revizuirilor”, de minimalizare a valorilor culturale. Doina a fost acuzata de xenofobie, de nationalism vulgar, agresiv, poluant, in numele „europenizarii”. Cum era sa „intram” ieri in U. R. S. S. cu Doina lui Eminescu? Si cum o sa „intram” in Europa cu aceeasi Doina si iar Doina?
*
Gruparea tinerilor intelectuali de la Criterion, in frunte cu Mircea Eliade (Emil Cioran, Constantin Noica, Mircea Vulcanescu, Eugen Ionescu, Vintila Horia, Petru Comarnescu), a fost etichetata, intr-o polemica rautacioasa, o „generatie in pulbere”. Formula denigratoare ii apartine, cum se stie, lui Zaharia Stancu, inca de pe atunci (cind scria articole de „atitudine” partinica, in anii 1935-40) dovedindu-se harnic militant in presa de stinga.
*
O literatura a limitei existentiale a luat nastere in vremea tensionata a Cortinei de Fier, in conditiile exilului, celulei de inchisoare („zarca”) si schitului monahal in chip de rug aprins printre colinele carpatice. A fost aproape singura si adevarata literatura, din cel putin primele doua decenii postbelice, dupa ce monstrul bolseocomunist, instalat la Bucuresti, a decis arderea bibliotecilor cu zecile si sutele (indeosebi scolare si de camine culturale, cele care contineau „carte romaneasca de invatatura”), radierea „definitiva” a scriitorilor reprezentativi, ca nume si persoane, eliminarea limbii romane din familia latina si inaltarea steagului rosu peste ruinele gindirii si libertatii de creatie.
*
Daca ii iei Biserica, romanul risca sa intre in dramatica deruta.
Timpurile de astazi o confirma.
Petru Ursache

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.057 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.