Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Batalia Odessei - Sebastian Stiuca

Batalia Odessei - Sebastian Stiuca
-5%
Preț: 27,96 lei
29,43 lei (-4,99%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Miercuri, 28 Oct. 2020
ISBN: 9786065833760
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 242
Categoria: Stiinte
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Cercetand cu atentie cauza angajarii Armatei 4 Romana la est de Nistru in batalia pentru Odessa am ajuns la concluzia ca trebuie sa ne oprim cu atentie si sa analizam continutul scrisorii trimisa de A. Hitler lui Ion Antonescu la 27 iulie 1941 prin care ii multumeste pentru hotararea de a duce razboiul alaturi de Germania...
„... va felicit astazi din toata inima pentru acele mari succese, este pentru mine personal o mare bucurie tot atat de mare ca si satisfactiune de inteles. Recastigarea Basarabiei este recompensa cea mai fireasca pentru sfortarile dv. si ale vitezelor dv. trupe.
Din parte-mi va multumesc pentru conducerea dv. plina de energie, precum si pentru infaptuirile excelente ale trupelor dv. Aceste infaptuiri si vointa generala pentru o colaborare dezinteresata intre unitatile germane si romane mi-au fost descrise si confirmate de catre comandanti in cuvinte de inalta pretuire.
As aprecia acum cu deosebita recunostinta daca dv, domnule general Antonescu, indata ce, sub presiunea grupului de Armate Sud, dinspre Nord-Est, rezistenta pe Nistru va fi dislocata si mai departe inspre Sud, ati inainta cu trupele dv. in spatiul de la Sud-Vest de Bug si, prin aceasta, ati lua asupra dv. si siguranta acestui teritoriu. In acest scop, pun sub ordinele dv. Corpul L IV armata si diviziile 50, 72 si 73 conduse de generalul Hansen, in timp ce armata XI impreuna cu Corpul IV armata roman, care-i este afectat in aripa dreapta, va inainta sub ordinele Grupului de armate Sud la rasarit de Bug spre partea de jos a Niprului.
Dati-mi voie, domnule general Antonescu, sa adaug numai cateva cuvinte asupra cursului operatiilor generale. Sunt deosebit de multumit de rezultatele de pana acum. In general, aceste rezultate reprezinta maximum capacitatii de mars a infanteriei, luand in considerare drumurile adeseori, cu adevarat ingrozitoare. Avem multe unitati care in cinci saptamani au facut in linie dreapta 700 km, adica peste 1000 km de mars. Eu am contat asupra faptului ca rusii se vor bate in apropiere de frontiera. Am fost de la inceput de parere ca afirmatiunea relativa la o retragere efectuata din vreme indaratul marilor fluvii rusesti sau chiar peste muntii Urali exprima doar dorintele utopice ale englezilor. Rusii sau isi vor apara teritoriul dinaintea centrelor lor industriale, sau isi vor pierde in orice chip teritoriul de dincolo de aceste centre...
Dati-mi voie deci domnule general Antonescu sa va multumesc inca o data pentru ajutorul pe care ni-l dau in acest razboi, Domnia-Voastra personal, cat si bravii Domniei Voastre soldati si ingaduiti-mi sa Va felicit pe dv. si poporul dv. in mod deosebit si din toata inima pentru recastigarea unor provincii a caror pierdere, in imprejurarile din anul 1940, erau inevitabile si care, mai cu seama in acel moment nu putea fi impiedicata prin masuri militare.”
                                                                                                   Adolf Hitler
 
 (Antonescu, Hitler, Corespondenta si intalniri inedite, 1940-1944, Ed. Cozia, Bucuresti, 1991, pp. 115-117)

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.096 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.