Targul lui Mos Craciun
Contact: 0786.253.910 / 0736.361.210

Blande jazzografii de Scoala Transilvana. Antologie de autor (1970-2020) - Virgil Mihaiu

Blande jazzografii de Scoala Transilvana. Antologie de autor (1970-2020) - Virgil Mihaiu
-10%
Preț: 49,50 lei
PRP: 55,00 lei (-10%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai sus.
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Miercuri, 8 Dec. 2021
ISBN: 9786067977127
Anul publicării: 2021
Pagini: 544
Format: 130x200
Categoria: Beletristica

DESCRIERE

La indepartatele mari

Ajunseram

Prea tarziu

Inaintea intunecarii

 

Doar cat ne-am imaginat

Ca le atingem

 

Doar cat s’au prefacut

Ca suporta

Mersul nostru pe ape

               Virgil Mihaiu
* * *

Avem un clar „patent” Virgil Mihaiu, amestec de livresc asimilat, occidentalism (ce redescopera provincia transilvanica drept „parte pentru tot”, de nu chiar „parte din paradis”), o dezinhibata lauda a imanentei oneste, a vazutului cu gust de eternitate fugitiva, a valorilor civilizatiei contemporane. (Adrian Popescu, Steaua, nr. 1, 1997)

* * *

Aparenta simplitate a limbajului din lirica lui Virgil Mihaiu ascunde o foarte elaborata regie. Dintre echinoxisti, el practica primul, metodic, nu doar notatia prozaica si, in genere, discursul anti-metaforizant, si intertextualismul si autoreferentialitatea. Referintele culturale cunosc diverse moduri de expresie: de la citat la aluzie, pana la perifraza si pastisa unor maniere stilistice. Poezia lui Virgil Mihaiu are distinctie in expresia ei subtil-prozastica, rafinament in „melancolia devitalizata”, cum o numeste Radu G. Teposu, si inteligenta artistica in modul de acomodare a livrescului la real. (Petru Poanta, Dictionar de poeti. Clujul contemporan, Fundatia Culturala Forum, Cluj-Napoca, 1998)

* * *

VIRGIL MIHAIU s-a nascut in 28 iunie 1951 la Cluj. In 1974 absolva sectia engleza-germana/facultativ spaniola-portugheza la Facultatea de Litere a Universitatii Clujene. In perioada 1971-1983 este membru al redactiei revistei de cultura Echinox. Devine membru al Uniunii Scriitorilor din Romania in 1981. Intre 1983-1994 este redactor pentru Romania al revistei Jazz Forum, editata de Federatia Internationala de Jazz la Varsovia. Din 1990 face parte din redactia publicatiei lunare Steaua, editata de U. S. R. In paralel, din 1992 e integrat in cadrul Academiei Nationale de Muzica G. Dima din Cluj. Din 1993 este membru de onoare al Asociatiei Criticilor de Jazz din Statele Unite (J. J. A.). In 1994 fondeaza Jazzographics, primul grup de jazz-poetry romano-britanic, impreuna cu muzicienii Alan Tomlinson, Harry Tavitian si Corneliu Stroe. In 1996 adera la PEN-Club Romania. Fondeaza Cursul de Estetica Jazzului la Academia Nationala de Muzica din Cluj-Napoca in 1997. Din acelasi an este membru al juriului mondial Down Beat Jazz Critics Poll si membru de onoare al Asociatiei Culturale Cehia-Romania din Praga. In 2001 devine primul est-european cooptat in redactia Down Beat, publicatia-pivot a jazzului mondial editata la Chicago, si membru al Societatii F. Scott Fitzgerald, New York. In 2002 isi sustine doctoratul (Magna cum laude) cu un studiu monografic despre F. Scott Fitzgerald din perspectiva interdisciplinara (conducator stiintific: prof. dr. Virgil Stanciu). In 2004 e cooptat in juriul ce acorda Premiul European de Jazz, patronat de guvernul Austriei. Din 2006 devine director cofondator al Institutului Cultural Roman din Lisabona si ministru consilier pe langa Ambasada Romaniei din Portugalia, functii pe care le va exercita pana in 2012. Din 2015 e cooptat ca profesor master in cadrul Centrului de cercetare a imaginarului Phantasma, al Facultatii de Litere a Universitatii Babes-Bolyai si i se atribuie titlul de profesor universitar asociat la Academia Nationala de Muzica Gheorghe Dima. Din 2015 este director al centrului cultural brazilian Casa do Brasil si al Bibliotecii de Studii Latino-Americane, ambele functionand sub auspiciile Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Librarie online - Beletristica

Created in 0.086 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.