Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Eugenism si modernitate. Natiune, rasa si biopolitica in Europa 1870-1950 - Marius Turda

Eugenism si modernitate. Natiune, rasa si biopolitica in Europa 1870-1950 - Marius Turda
-5%
Preț: 9,49 lei
9,99 lei (-5,01%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Miercuri, 4 Mar. 2020
ISBN: 9789734648863
Editura:
Anul publicării: 2014
Pagini: 200
Format: 160x235 mm.
Categoria: Istorie

DESCRIERE

„Marius Turda este o prezenta vibranta in istoriografia Europei moderne. Studiile sale despre eugenism au incadrat ferm Romania pe scena mondiala, ca spatiu semnificativ de activitate a acestei miscari. Eugenism si modernitate. Natiune, rasa si biopolitica in Europa (1870-1950) reprezinta o sinteza utila din punctul de vedere al elementelor factuale prezentate, multe dintre ele necunoscute atit specialistilor, cit si publicului mai larg. In acelasi timp, perspectiva prezentata de autor ne obliga sa reflectam asupra cadrului mai larg al perioadei la care se refera textul. Eugenismul este prezentat ca o miscare implicata intens in multe dintre dezbaterile acelor vremuri despre progres, umanitate, natiune, stat si individ. Departe de a fi un grup izolat de doctori, profesori de biologie sau alte discipline academice, eugenistii si-au pus amprenta atit asupra structurii institutiilor de stat si a politicilor publice, cit si asupra opiniei publice mai largi in legatura cu rolul statului in viata cetatenilor. Etatismul si tendinta catre totalitarism care au urmat in Romania incepind cu anii 1930 au radacini importante si in aceasta miscare.” (Maria Bucur, profesoara universitara de istorie est-europeana la catedra John W. Hill, Indiana University)
 
„O carte inovatoare ce pune accentul pe relatia profunda care exista intre eugenism si anumite strategii moderniste de regenerare a societatilor moderne. Astfel, Marius Turda demonteaza mitul conform caruia nationalismul biologic sau preocuparile legate de rasei s-au limitat la al Treilea Reich si ii incurajeaza pe toti cei interesati de istoria lor nationala sa analizeze temeinic modul in care eugenismul si biopolitica i-au sedus pe unii dintre intelectualii de marca ai renasterii nationale chiar si in tari precum Romania.” (Roger Griffin, profesor de istorie contemporana a Europei, Oxford Brookes University)
 
Din cuprins:
Idealul eugenic - Internationalizarea eugenismului - Razboiul: singurul igienist al lumii - Cruciada eugenismului: cantitate sau calitate? - Biologia politica - Tehnologiile eugenice ale perfectionarii nationale - Stigmatul eugenic - Fundatii ceresti, planificare rationala - Biopolitica si rasism - Controlarea minoritatilor etnice - Statul biopolitic.
 
Traducere de Razvan Paraianu
 

Marius Turda (n. 1973), studii de istorie la Universitatea din Bucuresti, Central European University din Budapesta (CEU) si Universitatea Oxford. Este profesor la Oxford Brookes University si director al Centrului de Istorie a Medicinei al aceleiasi universitati. A publicat numeroase carti, atit ca autor, cit si ca editor. Dintre cele mai recente publicatii: Eugenics and Nation in Early Twentieth Century Hungary (Palgrave Macmillan, 2014), Crafting Humans: From Genesis to Genetics and Beyond (V&R unipress, 2013).

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.046 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.