De Dragobete citeste si iubeste romanest
Contact: 0724.900.100 / 0736.361.210

Evaluarile nationale din perspectiva pedagogiei competentelor Impact si consecinte. Partea I Abordari teoretico-reflexive - Laura Butaru

Evaluarile nationale din perspectiva pedagogiei competentelor Impact si consecinte. Partea I Abordari teoretico-reflexive - Laura Butaru
Preț: 30,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Livrare estimată: Luni, 4 Mar. 2024
ISBN: 9786062810856
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 156
Categoria: Stiinte

DESCRIERE

Lucrarea se achizitioneaza impreuna cu Partea a  II-a -  Evaluarile nationale din perspectiva pedagogiei competentelor – Impact si consecinte. Abordari metodologico-experimentale, pretul unui set fiind de 60 de lei. 
Lucrarea abordeaza o tema centrala a ultimelor decenii – evaluarea scolara, care suscita interes si, in egala masura, are numeroase efecte in viata fiecarei persoane, dar si la nivel organizational sau social.
Abordarea evaluarii scolare, in prezenta lucrare este realizata in contextul comparativismului si al introducerii sistemului examinarilor la nivel national si international -, corelata strans cu alte preocupari si teme majore din domeniul teoriei si practicii pedagogice: invatamantul centrat pe competente, ca pedagogie integratoare a problematicii din campul educational, impactul teoriilor socioconstructiviste asupra educatiei in general, dar, mai ales, asupra evaluarii, problematica evaluarii elevilor si institutiilor, ca activitate de valorizare a rezultatelor, precum si a procesualitatii care a condus la performantele respective, pedagogia interactiva, cu toate implicatiile sale asupra sistemului metodologic de predare-invatare-evaluare etc.
Valoarea si noutatea temei este data, asadar, de abordarea Evaluarilor Nationale din perspectiva unei paradigme actuale, cea a competentelor.
Lucrarea este structurata pe doua volume. Aceasta prima parte ilustreaza intr-o dimensiune teoretico-reflexiva impactul si consecintele generate de evaluarile scolare/nationale.
Capitolul I („Fundamente teoretice privind evaluarea in invatamantul preuniversitar”) abordeaza aspectele generale ale acestei activitati importante a procesului instructiv-educativ, aducand o inventariere a definitiilor conceptului, o prezentare diacronica a evolutiei acestuia, ce a impus o redefinire a functiilor, a modelelor, a formelor si chiar a culturii evaluative. Un subcapitol este destinat modalitatilor de valorificare a evaluarii in practica scolara, demonstrand ideea conform careia, in prezent, aceasta activitate trebuie privita ca un mijloc si nu ca un scop in sine.
Asigurarea transparentei actului evaluativ, imbinarea metodelor traditionale si alternative de evaluare, dar si necesitatea dezvoltarii competentei profesorilor sunt argumente in sustinerea impactului pe care evaluarea il are in practica scolara.
In cel de-al doilea capitol („Aspecte psihopedagogice si metodologice ale formarii si evaluarii competentelor in scoala”) se incearca punerea in relatie a evaluarii cu paradigma competentelor. In subcapitolul ”Paradigma competentelor, in contextul redimensionarii instruirii si evaluarii”, sunt inventariate definitii, caracteristici, elemente structurale, tipuri, fiind subliniata ideea necesitatii reconsiderarii curriculumului scolar national din perspectiva revalorizarii competentelor. Privita ca un element component al curriculumului, evaluarea trebuie sa interactioneze permanent cu celelalte elemente structurale.
In acest sens, este argumentata necesitatea relatiei dintre curriculum si evaluare, dar si nevoia unei reconstructii curriculare, generate de un system evaluativ consistent si pertinent.
Cel de-al doilea subcapitol „Aspecte metodologice ale formarii si evaluarii competentelor in scoala” sintetizeaza modele, strategii si metode de formare si evaluare a acestora, propuse de autori romani si straini.
Problema Evaluarilor Nationale din perspectiva pedagogiei competentelor este atent descrisa in capitolul III al lucrarii, care ofera un scurt istoric, o prezentare a functiilor evaluarii, adaptate examenelor nationale, specificitatea acestora, raportata la cadrul legislativ, dar, mai ales, impactul si consecintele pe care le genereaza evaluarile nationale, atat la nivel micro, cat si la nivel macro.
Punerea in relatie cu evaluarile internationale a condus, pe de o parte la evidentierea mai articulata a notelor caracteristice a evaluarii din sistemul romanesc de invatamant, dar, in egala masura, si la necesitatea armonizarii acestora cu evaluarile organizate la nivel european (PISA, PIRLS, TMSS).
Intregul demers este sustinut de o documentare bibliografica si webografica solida, de actualitate si reprezentativa sub aspectul autorilor si titlurilor consultate. Textul este alert, neevitandu-se problemele nerezolvate, aspectele dificile, controversate sau critice, fundamentandu-se si anticipand un demers metodologic-experimental, prezentat in cel de-al doilea volum.
Rezultat al unor acumulari teoretice, interogatii, reflectii, dar si al experientei de mai bine de 20 de ani de practica educativa, lucrarea se adreseaza specialistilor din domeniul Stiintelor educatiei, dar, in acelasi timp, si elevilor, parintilor si tuturor celor preocupati de problematica evaluarii scolare.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.5092 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.
Viziteaza site-ul LibrariaDelfin.ro pe ShopMania Ghidul tau autentic de shopping.