Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Istorii (ne)spuse. Strategii de supravietuire si integrare socioprofesionala in familiile fostilor detinuti politici din Europa Centrala si de Est in anii ´50-´60 -Cosmin Budeanca, Dalia Bathory

Istorii (ne)spuse. Strategii de supravietuire si integrare socioprofesionala in familiile fostilor detinuti politici din Europa Centrala si de Est in anii ´50-´60 -Cosmin Budeanca, Dalia Bathory
-20%
Preț: 35,96 lei
44,95 lei (-20%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9789734679867
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 352
Categoria: Istorie
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

„Masurile represive directe sau indirecte luate de regimurile comuniste impotriva celor considerati inamici sau impotriva familiilor acestora si efectele derivate din ele fac parte dintr-o realitate cu care sute de milioane de oameni s-au confruntat. Iar traumelor fizice si psihice indurate de fostii detinuti in inchisori li se adauga cele carora au trebuit sa le faca fata atit ei, cit si familiile lor timp de zeci de ani: marginalizarea sociala, teama permanenta de posibile represalii s. a. Ei au fost nevoiti sa traiasca cu un stigmat al «impuritatii», sa accepte ca sint o categorie aparte, inferioara. Din nefericire insa, dupa schimbarile de regimuri politice, masurile reparatorii si compensatorii pentru suferintele indurate nu au reusit sa restabileasca echilibrul care a fost rupt cu brutalitate, schimbindu-le dramatic vietile.” (Cosmin Budeanca)

Cosmin Budeanca. Expert, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc; coordonator de doctorate, Facultatea de Istorie, Universitatea Bucuresti; redactor coordonator Memoria – revista gindirii arestate. Domenii de cercetare: represiunea comunista; colectivizarea agriculturii; istoria orala; memorializarea trecutului recent. Studii: habilitare in istorie, Universitatea din Bucuresti (2019); postdoctorat, Facultatea de Istorie si Filosofie, Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj‑Napoca (2013); doctor in istorie, Universitatea „Babes‑Bolyai” (2008). Director al mai multor proiecte de cercetare (printre care: „Strategii de supravietuire si de integrare socioprofesionala in familiile fostilor detinuti politici in primele doua decenii ale regimului comunist”, 2015‑2017; „Imaginea celuilalt in Transilvania dupa 1918. Studiu de caz: comunitatile mixte romano-germane din judetele Hunedoara, Alba si Sibiu”, 2001‑2002). Ultimele publicatii: Histories (Un)Spoken. Strategies of Survival and Social-Professional Integration in Political Prisoners’ Families in Communist Central and Eastern Europe in the ’50s and ’60s, LIT Verlag, Berlin, Münster, Viena, Zürich, Londra, 2017 (coeditor); Vieti in umbra trecutului. Supravietuirea si integrarea socioprofesionala a familiilor fostilor detinuti politici in comunism. Marturii si documente, vol. I, Editura Polirom, Iasi, 2017 (coord.); Imaginea etnicilor germani la romanii din Transilvania dupa 1918. Studiu de caz: judetele Hunedoara, Alba, Sibiu. Cercetare de istorie orala, Editura Cetatea de Scaun, Targoviste, 2016; The Countryside and Communism in Eastern Europe: Perceptions, Attitudes, Propaganda, LIT Verlag, Berlin, Münster, Viena, Zürich, Londra, 2016; Miscarea de rezistenta anticomunista din Romania. Banatul montan. Marturii, vol. I-II, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2015 (coautor); Identitati sociale, culturale, etnice si religioase in comunism, Editura Polirom, Iasi, 2016 (coord.); Stalinizare si destalinizare. Evolutii institutionale si impact social, Editura Polirom, Iasi, 2014 (coord.); Destine individuale si colective in comunism, Editura Polirom, Iasi, 2013 (coord.); Experiente carcerale in Romania comunista, vol. I-VI, Editura Polirom, Iasi, 2007-2012 (coord.); numeroase studii in publicatii din tara si din strainatate: Historicky časopis (Bratislava), Spiegelungen (München), Levéltari Közlemények (Budapesta), Komunizm: system – ludzie – dokumentacja si Pamięć i Sprawiedliwość (Varsovia).
 
Dalia Báthory este doctor in studii europene si relatii internationale la Universitatea „Babes‑Bolyai” din Cluj‑Napoca (2013). La Editura Polirom a mai publicat: Vieti in umbra trecutului. Supravietuirea si integrarea socioprofesionala a familiilor fostilor detinuti politici in comunism. Marturii si documente, vol. I (coeditor, 2017) si Istorii (ne)spuse. Strategii de supravietuire si integrare socioprofesionala in familiile fostilor detinuti politici din Europa Centrala si de Est in anii ’50‑’60 (coeditor, 2019). Este expert in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.071 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.