2022 Anul meu
Contact: 0786.253.910 / 0736.361.210

Politica etnoculturala in R. A. S. S. Moldoveneasca - Elena Negru

Politica etnoculturala in R. A. S. S. Moldoveneasca - Elena Negru
-20%
Preț: 13,94 lei
PRP: 17,43 lei (-20,02%)
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai sus.
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9975693954
Editura:
Anul publicării: 2003
Pagini: 204
Format: 145x200
Categoria: Stiinte

DESCRIERE

In lucrarea de fata este analizata politica etnoculturala din R. A. S. S. M., incepand cu crearea, la 12 octombrie 1924, a acestei republici si pana la „reunirea" ei cu Basarabia si formarea, in august 1940, a R. S. S. M.
 
Totodata, este reflectat si procesul de creare a R. A. S. S. M., inceput in februarie 1924, si, in special, sunt evidentiate contradictiile dintre membrii Comitetului de organizare a R. A. S. S. M. privitor la strategia politicii etnoculturale din viitoarea republica, aparute inca in august 1924.
 
Instaurarea regimului bolsevic si fondarea, la 12 octombrie 1924, a Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenesti in stanga Nistrului au constituit inceputul unei etape dramatice in evolutia istorica a romanilor din aceasta zona. in afara de procesul de sovietizare si implantare a ideologiei comuniste, caracteristic tuturor republicilor din cadrul U. R. S. S., populatia din R. A. S. S. M. a cunoscut si experimente sociale specifice.
 
Este vorba de politica etnoculturala sovietica, care viza crearea in R. A. S. S. M. a unei identitati si a unei limbi literare „moldovenesti", deosebite de identitatea romaneasca si de limba romana. Or, desi s-a incercat impunerea unei politici similare si in alte republici, ea nu a putut fi infaptuita oriunde. Astfel, incercarile repetate de a adopta hotararea privind crearea in R. A. S. S.
 
Lucrarea contribuie la o mai buna intelegere a esentei politicii actualului regim separatist de la Tiraspol, care continua politica etnoculturala sovietica si, de fapt, joaca acelasi rol fata de Republica Moldova si Romania ca si fosta R. A. S. S. M. fata de Basarabia si Romania, constituind un instrument de lucru util si pentru politicieni, diplomati etc.
 
La scrierea lucrarii au fost utilizate documente colectate, in temei, in Arhiva Organizatiilor Social-Politice din or. Chisinau, unde sunt depozitate materialele Comitetului Moldovenesc Regional de Partid si ale comitetelor de partid raionale din R. A. S. S. M.
 
Ele reflecta procesul contradictoriu de elaborare si executare, esenta, scopurile si etapele politicii etnoculturale. in aceasta ordine de idei, prezinta interes o serie de documente inedite, utilizate in monografie. - Elena Negru

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.113 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.